2016 Canon camera's en objectieven – Wat kunnen we verwachten?

2016 Canon camera's en objectieven – Wat kunnen we verwachten?

Maarten Jacobi 4588
Het nieuwe jaar staat voor de deur, met daarin weer veel nieuwe camera's, objectieven en andere gear. In dit artikel bespreken we de mogelijke 2016 Canon camera's en objectieven, en bespreken we wanneer we de nieuwe modellen kunnen verwachten.

Met alle verschillende fotobeurzen en opkomende Sony A7-camera's, hopen we natuurlijk op een heel stel indrukwekkende aankondigingen van Canon in 2016. Hieronder bespreken we kort de verschillende modellen en onze verwachtingen ervan.

2016 Canon camera's

Canon EOS-1D X Mark II

2016 Canon camera's

Er gaan al langere tijd geruchten dat we dit volgende vlaggenschip van Canon al over enkele weken voor het eerst zullen zien tijdens CES 2016. Vorig jaar ging ook al hetzelfde gerucht, maar toen kwam het er niet van.

Volgens de laatste berichten zou de camera beschikken over een nieuwe sensor met een 14+ stops dynamisch bereik, een nieuwe DIGIC beeldprocessor, Dual CFast geheugenkaarten en 4K video. Tot slot zou Canon al praktisch klaar zijn met de ontwikkeling ervan.

Canon EOS 5D Mark IV

2016 Canon camera's

Dit is een camera waar veel mensen op wachten, en die misschien nog in de eerste helft van 2016 zal worden aangekondigd. Volgens de de geruchtenmolen wordt de camera tijdens de NAB fotobeurs aangekondigd, wat ergens eind maart/begin april zou betekenen.

Helaas is er nog weinig zeker over de specificaties van de Canon 5D Mark IV. Zo kregen we eerst nog te horen dat de camera waarschijnlijk 4K-video zou bevatten, maar dit werd later weer tegengesproken. Ook zullen er waarschijnlijk meerdere uitvoeringen beschikbaar zijn van de Mark IV, met meer of minder megapixels, en mogelijk zelfs een cinema-variant.

Canon EOS 6D Mark II

2016 Canon camera's

Geruchten rondom deze opvolger van de 6D zijn nog uiterst vaag. Wel zou een mogelijke aankondiging dichterbij kunnen zijn dan je denkt, en is de voorspelling dat de camera nog in 2016 zou uitkomen niet zo gek.

Volgens de laatste geruchten zou de camera in elk geval na de aankondiging van de 5D Mark IV worden aangekondigd, dus na april 2016. Op het lijstje met mogelijke specificaties staan onder andere 28 megapixels, een nieuw autofocussysteem, wifi en iso to 102400.

Canon EOS 80D

2016 Canon camera's

Met een mogelijke aankondiging in de zomer en de eerste versies op Photokina 2016, is het goed mogelijk dat we de opvolger van de 70D nog in 2016 in handen hebben. Volgens meerdere bronnen zou de camera over 28 megapixels beschikken en een geheel nieuw autofocussysteem.

Canon EOS M4

2016 Canon camera's

Uit de geruchtenmolen kwam ook het geluid dat Canon actief bezig is met de ontwikkeling van een serieuze opvolger voor de Canon EOS M3 systeemcamera. Daarbij zien we dat Canon langzaam investeert in patenten rondom objectieven met EF-M-vatting, om het aanbod ook voor systeemcamera's uit te kunnen breiden. Het is nog onbekend wanneer het nieuwe toestel wordt aangekondigd.

2016 Canon objectieven

2016 Canon camera's

Naast de nieuwe camera's zien we waarschijnlijk ook een aantal nieuwe objectieven verschijnen in 2016. De volgende objectieven worden de laatste tijd steeds vaker genoemd:

  • Canon EF-16-35mm f/2.8 L III
  • Canon EF 800 f/5.6L IS II
  • Canon EF 85mm f/1.2L III
  • Canon EF 200mm f/2L IS II
  • Canon EF 50mm f/1.4 USM
  • Canon EF 200-600mm f/4.5-5.6L IS
  • Canon 10-120mm f/1.8 voor 1-inchsensor

Uiteraard zijn de bovengenoemde verwachtingen enkel gebasseerd op geruchten en niet op officiële persberichten. We zullen daarom nog moeten afwachten wat er uiteindelijk precies zal verschijnen aan verschillende Canon camera's en objectieven in het nieuwe jaar.

afbeelding van Maarten Jacobi

Maarten Jacobi | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Maarten

afbeelding van Willem Kaiser

Jammer dat er in bovenstaand lijstje geen EF-s objectief wordt genoemd. Ergens in Canonrumours was er wel sprake van.