DxO Labs test Sony A7R, scoort gelijk aan Nikon D800(E)

Julian Huijbregts 4312
DxO Labs heeft de Sony fullframe A7R op de pijnbank gelegd. Met 95 punten scoort de 36-megapixelsensor vrijwel gelijk aan de Nikon D800 en D800E, die respectievelijk 95 en 96 punten halen in de test. Toch is de sensor niet exact hetzelfde.

De test van DxO Labs doet vermoeden dat de Sony A7R gebruikmaakt van dezelfde sensor als de Nikon D800(E). In de basis is dat waarschijnlijk het geval, maar het gaat wel degelijk om een aangepast ontwerp. Gezien de korte afstand tussen de lensvatting en de sensor heeft Sony de microlensjes aangepast. Dat moet problemen bij het gebruik van (ultra)groothoekobjectieven voorkomen. De aanpassing is nodig omdat door het spiegelloze ontwerp de objectieven zeer dicht op de sensor komen.

Sony A7R

De Sony A7, met 24-megapixelsensor, beschikt niet over dergelijke aanpassingen. Daarmee lijkt de A7R beter geschikt voor gebruik in combinatie met groothoekobjectieven met bijvoorbeeld de Leica M-vatting. DxO heeft de Sony A7 nog niet getest, maar we verwachten resultaten vergelijkbaar met de Nikon D600.

Sony A7R

afbeelding van MaxVerstappen

Technisch lijkt dit me een prachtige camera. Het probleem zal zitten in het lage gewicht, kleine formaat in combinatie met extreem hoge resolutie. We weten allemaal dat je met de (zware) D800) al kortere sluitertijden moet gebruiken omdat fotograferen op 36 mp nu eenmaal extra stabiliteit vergt. Om de 36 mp echt te benutten zal je met de Sony meestal een stevig statief moeten gebruiken. Fotograferen op zo een hoge resolutie vergt stabiliteit en dus gewicht!

afbeelding van RH Boks

Voor 36 MP is een diafragma opening van 5.6 optimaal , uitwijken naar 4 of naar 8 kan ook nog goed. Wil je naar 2.0 of 1.4 waarden dan is 24MP aan te bevelen. Met de ISO op 100 tot max 200 zal veelal bij normale lichtomstandigheden sluitertijden van 125 tot 500 e mogelijk zijn. Daarnaast is de keuze van brandpunt van belang. 20mm tot 85mm prime objectieven zijn aan te raden. ( Carl Zeiss of met adapter Leica M ). Je moet dus keuzes maken wil je zonder statief uit de hand willen met max resultaat bij 36MP anders kiezen voor de breder inzetbare 24mp versie. Een ding is zeker deze camera gecombineerd met een Leica Sumilux lens zal het beter doen dan met de leica M10/M9

afbeelding van anoniem 2

Wat hier beneden staat zijn leuke aanname's van een meneer die die heeft van horen zeggen, maar zeker niet zelf heeft ervaren. Ik werk met de D4's en D800's en met de D800 regelmatig op 6400 asa opnamen gemaakt met een 2.8 70-200mm VRI en de VRII die echt scherp zijn, op 1/30 en ook nog wel daar onder. Je moet in het begin even wennen, maar na elke dag de camera te gebruiken, was ik er toch verbaast van hoe vaak ik bij weinig licht en niet teveel beweging in het onderwerp de D800 pak eenvoudig weg door de grote bestanden en de daarbij horende voordelen, dus dat zal met de Sony ook wel te doen zij, alhoewel ik er nog nooit een collega mee heb gezien! Is toch echt 98 % Nikon en Canon.

afbeelding van Richard de Bruijn

Allemaal kletspraat en bangmakerij. Het lage gewicht en het kleine formaat van de Sony A7r vormen helemaal geen probleem. Ik ken ook genoeg collega's met een Sony camera. Opnieuw een vreemde uitspraak die enkel gebaseerd is op uw eigen, beperkte ervaring en bekrompen visie. Al zou het grootste deel van de beroepsfotografen werken met een bepaald merk, dan heeft dat mogelijk meer met marketing te maken dan met iets anders.