Testfoto's: Canon 300mm f/2.8 L IS USM II

Testfoto's: Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM II (update)

Julian Huijbregts 7820
Op de Photokina in 2010 kondigde Canon de 300mm f/2.8L IS USM II aan. Het objectief is op alle vlakken verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Het high-end-teleobjectief ligt op onze redactie voor een test, we presenteren je nu alvast een selectie testfoto's.

Update 13 oktober: tegenlichtfoto's toegevoegd, onderaan het artikel.

Aanvankelijk zou Canon de 300mm f/2.8 II rond de jaarwisseling van 2010/2011 uitbrengen, maar dat werd uitgesteld tot maart 2011. Het objectief met een prijskaartje van 7499 euro is nu daadwerkelijk op de markt en momenteel toert er een testexemplaar van Canon Europa door Nederland.

Nieuw

Canon heeft het objectief op veel fronten vernieuwd. Dat moet resulteren in betere beeldkwaliteit en een lager gewicht. Koste nog moeite lijken gespaard om dit voor elkaar te krijgen. Dat is niet alleen te zien aan het forse prijskaartje, maar ook aan de gebruikte materialen, zo bestaat de behuizing uit titanium en magnesium.

Gewicht

Het eerste wat opvalt aan de nieuwe high-end-tele, die wordt geleverd in een speciale op maat gemaakte koffer, is dat de afmetingen relatief beperkt zijn. Ook het gewicht van de set - inclusief koffer - valt alleszins mee. Dat komt niet alleen omdat Canon het gewicht van de 300mm met acht procent omlaag heeft gebracht, maar ook door de speciaal ontworpen lichtgewicht case.

De nieuwe EF 300mm f/2.8 L IS USM II weegt 2,4 kilogram, een stuk lichter dan de voornaamste concurrentie. De Nikon AF-S Nikkor 300mm f/2.8 II VR legt 2,9 kilogram in de schaal. Sigma heeft eveneens een 300mm f/2.8 in het assortiment, deze weegt net als het nieuwe Canon-objectief 2400 gram, maar beschikt niet over beeldstabilisatie.

Canon 300mm f/2.8 L IS USM II

Afmetingen

Met een lengte van 248mm en diameter van 128mm is het objectief nog redelijk handzaam. Schroef je de zonnekap op het objectief dan neemt de lengte flink toe. Uit de hand werken is echter goed te doen, de effectieve beeldstabilisatie is daarbij een handige hulp om het zoekerbeeld rustig te houden. Heb je een lange fotografeersessie in de planning, dan is een monopod om het gewicht te ondersteunen geen overbodige luxe.

Autofocus

De Canon 300mm f/2.8 L IS USM II is typisch zo'n witte toeter die je naast de velden van grote sportevenementen zult zien; waarschijnlijk in combinatie met een camera uit de 1D-serie. Dat is ook de camera waarmee we het objectief aan de tand voelen. De eerste bevindingen zijn uiterst positief, de autofocus is razendsnel en onderwerpen volgen is geen enkel probleem. Dat mag natuurlijk ook wel met zo'n prijskaartje.

Testfoto's met Canon EOS 1D Mark IV

In onderstaande slideshow zijn de foto's te zien. Klik op de menuoptie om ze in groter formaat te bekijken of de originele bestanden te downloaden. De foto's zijn geschoten in raw en met Lightroom omgezet naar jpg. Er zijn kleine aanpassingen gedaan aan helderheid, witbalans en contrast. De scherpte staat ingesteld op de standaardwaarde van 25. Er zijn geen lenscorrecties voor vignettering en chromatische aberraties toegepast. Alle foto's zijn op f/2.8 geschoten.

Foto's: Julian Huijbregts

Testfoto's met Canon EOS 5D Mark II

Ook schroefden we het objectief op de 5D Mark II om de prestaties op fullframe te bekijken. Bij volledig open diafragma is wat sneller vignettering waar te nemen, al kan je dit uiteraard eenvoudig in de camera of tijdens de nabewerking verwijderen. De bewerkingsinstellingen komen overeen met de testfoto's gemaakt in combinatie met de 1D Mark IV, ook deze foto's zijn allemaal op f/2.8 gemaakt.

Foto's: Jesse Kraal

Tegenlicht

Gelukkig is de zon even doorgebroken en hebben we de 300mm f/2.8 II ook kunnen testen bij tegenlicht. Onderstaande foto's zijn allemaal in de richting van de volle zon gemaakt met een Canon 5D Mark II. De foto's zijn op f/2.8 geschoten. Het contrast neemt bij extreem tegenlicht wat af, maar flare is vrijwel niet te ontdekken en zeker niet in storende vormen. De forse zonnekap doet zijn werk uitstekend.

Foto's: Julian Huijbregts

Canon EF 300mm f/2.8 L IS USM II Review

Onze volledige bevindingen met Canon's nieuwe supertele lees je in de komende editie. In DIGIFOTO Pro 4.2011 publiceren we een review waarin we zowel de 300mm f/2.8 II als de 400mm f/2.8 bespreken. Testfoto's van de nieuwe 400mm f/2.8 vind je vanaf morgen op onze website.

afbeelding van peter wijn

de vignettering is duidelijk zichtbaar, geen concreet probleem denk ik, maar je zou graag weten wanneer het ophoudt.

jammer dat er maar éen type licht beschikbaar was. Je zou ook prestaties bij tegenlicht willen zien. Ik vraag me af of je in deze beelden het verschil met zijn voorganger of de concurrentie kan zien. Misschien een idee voor het artikel?
(er is trouwens ook een vrij goede 300 F2,8 voor Sony beschikbaar, en een Tokina. Olympus heeft zo'n afwijkende sensormaat dat vergelijking misschien niet meer zinnig is?)

afbeelding van Julian

Foto's met tegenlicht toegevoegd!

afbeelding van peter wijn

goeie site is dit, wij vragen en u draait, dat is al de 2e keer!

Je kunt nu de bokeh makkelijk beoordelen aan de weergave van de hoge lichten. Zowel voor als achter de scherpte gaat dit heel goed.
Mooie foto trouwens, die 2e.
Ik zie nog geen verbetering van beeldkwaliteit tov de eerdere versie. Dat zal wel zichtbaar worden met een twee maal convertor.

afbeelding van Henri

Zodra er in Photoshop een profiel is voor dit objectief zal vignettering absoluut geen probleem zijn lijkt mij.
De vignettering wordt dan automatisch "weggepoetst".

afbeelding van Anonymous

mocht deze al een tijdje geleden proberen

afbeelding van Julian

Wat zijn je bevindingen?

afbeelding van Henri

Resultaten zien er Top uit, gezien de omstandigheden en het feit dat ze op volle opening gemaakt zijn.
Maar die prijs: dan moet je wel (heel) veel werk hebben voor zo'n objectief, zeker gezien de prijzen die je vandaag de dag kunt rekenen voor je foto's.

afbeelding van peter wijn

... moet je eens kijken bij de pier van IJmuiden, in de Oostvaardersplassen of aan de Brouwersdam hoeveel amateurs er met een 500 F4 rond hobbelen...

afbeelding van Taalpurist

"Het objectief is op alle vlakken verbetert ..."
is verbeterd

"Het objectief met prijskaartje van"
"Met lengte van 248mm en diameter van 128mm"
een prijskaartje, een lengte

Succes met de verdere tests,
zie het eindresultaat wel in de volgende editie.