Softwarematig slechte objectieven compenseren

Universiteiten ontwikkelen software die prestaties eenvoudige objectieven flink verbetert

Jesse Kraal 4221
Onderzoekers aan de University of British Columbia en Univeristy of Siegen hebben software ontwikkeld die matige foto's van een zeer eenvoudig objectief een heel stuk kunnen verbeteren. De onderzoekers laten resultaten zien met een zelfgemaakt objectief en met een niet gespecificeerd genoemd Canon-objectief.

Het lijkt de natte droom van iedere fotograaf, software waarmee je de beelkwaliteit van een niet al te best objectief flink kunt verbeteren. Een groep onderzoekers heeft zulke software ontwikkeld. In onderstaand filmpje wordt de werking uitgelegd en zijn er daarnaast enkele foto's voor en na de correctie te zien. Voor de foto's gebruikten ze een zelfgemaakt objectief met slechts één lenselement.

Verklaren en oplossen

Het lijkt te mooi om waar te zijn. Door een testopstelling te fotograferen en de foto te analyseren, kunnen de onderzoekers een algoritme schrijven waarmee ze de onscherpte kunnen verklaren én oplossen. Overigens lever je wel een stukje bereik in, de softwarematige correcties snoepen een randje van je foto af. Wie meer wil weten over de gebruikte techniek of de testfoto's van de onderzoekers in volledige resolutie willen downloaden, kunnen kijken op de website van het project.

Software
De verbetering in beeldkwaliteit is enorm.

Behalve met hun zelfgemaakte obectief, hebben de onderzoekers van de University of British Columbia en Univeristy of Siegen ook een foto gemaakt met een Canon-objectief. Om welk objectief het gaat is niet duidelijk, maar ook in dit geval zien we dat de beeldkwaliteit flink is toegenomen na correctie. Wel zijn de verschillen kleiner en zijn er soms wat artefacten zichtbaar.

Canon
Je kunt de software ook gebruiken om een in de winkel verkrijgbaar objectief beter te laten presteren.

Toekomst

Hoewel de software zeker niet perfect is, zien de resultaten er veelbelovend uit. Met name voor cameratelefoons en andere toepassingen waarin kosten en formaat boven kwaliteit gaan, lijkt de software uitkomst te kunnen bieden. Verder geperfectioneerd, zou je de software uiteraard ook gebruiken om goede objectieven nog net iets beter te laten presteren.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Kirsten Berends

Dus over een tijdje betalen we geen 2000 euro meer voor een L lens van Canon, maar betalen we 2000 euro voor dit stukje software :-)

afbeelding van roelj

Canon DPP behaalt goede resultaten met de ingebouwde Digital Lens Optimizer, vind ik. Ik weet niet of jullie dit ooit besproken hebben, maar ik heb er hier een korte blog-post over geschreven met een voor/na 100% crop: http://roelj.nl/blog/?p=7

Als OEM heeft Canon natuurlijk toegang tot technische details, waar externe softwaremakers maar naar moeten raden. Het lijkt er ook op dat de software een deel van de onscherpte veroorzaakt door het bayer-filter van de sensor opheft.

afbeelding van Rob Kints

De telefooncel op 100% ziet er uit als wat in analoge tijperk bekend stond als reticulatie; het al dan niet bewuste gevolg van grote temperatuurschommelingen in het ontwikkelproces. Vind hetzelf geen vooruitgang; de voorbeelden die ze tonen zijn geen gevallen van matige optiek maar van matige scherpsetlling IMHO

afbeelding van peter w

Dit kan al minstens 30 jaar. Dergelijke technieken worden ook gebruikt bij seismische processing, en vast een hoop meer werkvelden waar je signaal wilt versterken ten opzichte van ruis. Het probleem van foto's is altijd de rekentijd die het vergt - het worden geen 10 jpegs per seconde.
Vraag me af wat deze uitgebreide techniek doet met het bokeh van een lens. Ik zou nog wel wat onscherpte willen zien.

Oh ja, je hoeft de lens niet zelf ontworpen te hebben om zijn vervormingseigenschappen te kennen: gewoon een foto maken en 'deconvolution' naar het origineel toepassen. Dat doen Adobe, Aperture, Phase One nu ook ook al, vaak op basis van data van gewone fotografen.

afbeelding van Marco M

Dit kan toch al lang met Photoshop (-achtigen) !?
Als je al over dit soort bewerkingssoftware beschikt, kun je flink verscherpen en de verscherpte laag beperkt transparant maken (bijv: 500% USM verscherpen en de laag 30% transparant) Het resultaat is misschien zelfs beter dan bovenstaande voorbeelden. Werkt op ieder objectief, zelfs op L-objectieven ;o)