Testfoto's Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135

Testfoto's: Carl Zeiss Apo Sonnar T* 2/135

Jesse Kraal 7244
Hoewel lichtsterke 85mm's een populaire keuze zijn voor portretfotografie, prefereren sommigen de iets langere 135mm. Een 85mm had Carl Zeiss al in de vorm van de Planar T* 1.4/85, een 135mm komt daar nu bij in de gedaante van de 2/135. De verwachtingen zijn hooggespannen. Terecht?

De verwachtingen zijn natuurlijk hooggespannen als Carl Zeiss een nieuw objectief uitbrengt. De Duitse fabrikant heeft immers een uitstekende reputatie. Tijd om de Apo Sonnar T* 2/135 op de pijnbank te leggen om te zien of hij aan de verwachtingen kan voldoen. We hebben een testexemplaar voor Canon op de redactie en testen deze in combinatie met de Canon 5D Mark II.

Zeiss
Links de ZE-versie voor Canon, rechts de ZF.2-versie voor Nikon. Let ook op de tegenovergestelde draairichting van de scherpstelring.

Scherpte

Wat snel opvalt is de zeer goede scherpte op f/2. Niet alleen in het midden van het beeld is de detailering enorm, ook in de hoeken blijft de beeldkwaliteit overeind. Slechts in de uiterste hoeken nemen we een kleine scherpteafname weer. Niet dramatisch overigens, want zelfs bij volledig open diafragma van f/2 is de uiterste hoekscherpte nog altijd goed.

zeiss
Een 100%-crop van een foto op f/2. De scherpte in het centrum als ook in de uitsterste hoeken is indrukwekkend.

Vignettering

Met name tussen f/2 en f/2.8 is het verschil in vignettering goed zichtbaar. Is de opname op f/2 goed belicht, op f/2.8 en kleiner is de foto een stukje lichter. Dit ondanks de exacte verdubbeling van de sluitertijd bij een stop kleinere lensopening. Vooral de hoeken zijn een stuk donkerder, maar ook het midden is net iets donkerder op f/2 dan op f/2.8. Ook tussen f/2.8 en f/4 zien we een verschil in helderheid van de hoeken, al is dit lang niet zo groot als tussen f/2 en f/2.8. Overigens valt de flinke vignettering in de praktijk lang niet altijd op, door de kleine scherptediepte op f/2 is er sowieso een flink verschil tussen het veelal scherpe midden en de onscherpe randen van de foto.

zeiss
Tussen f/2 en f/2.8 is een behoorlijk verschil in helderheid te zien.

Apochromaat

Het objectief is een zogenaamde apochromaat. Door toepassing van tenminste drie verschillende glassoorten worden de verschillende hoeken waaronder licht van verschillende kleuren wordt gebroken opgeheven. In de praktijk zijn veel objectieven echter geen volledige apochromaat maar eerder een achromaat, waarbij twee verschillende glassoorten zorgen voor het bijna afwezig zijn van chromatische aberraties. We vermoeden dat dit ook opgaat voor de Apo Sonnar, aangezien we nog kleine sporen van aberraties aantreffen in de foto.

Apo Zeiss
Ondanks dat het objectief een apochromaat is, zijn langs de randen van het kofferdeksel van deze auto lichte aberraties zichtbaar (diafragma f/2).

Bokeh

Grote atractie van de Zeiss is natuurlijk de zeer kleine scherptediepte op f/2. Zeker als je het objectief op zijn kortste scherpstelafstand van 0,85 meter gebruikt is het scherpteverloop zeer extreem. Daar komt nog bij dat de bokeh zeer aangenaam van karakter is. Wat dat betreft zal dezer 135mm zeker op het verlanglijstje van een heel aantal portretfotografen komen te staan. Goede ogen en/of een speciaal matglas is dan overigens geen overbodige luxe want handmatig scherpstellen bij volledige lensopening is een uitdaging.

Zeiss
Alsof er een miniatuurfilter is gebruikt. Maar dit extreme scherpteverloop is écht!

Testfoto's

In onderstaande gallery vind je een selectie van de testfoto's die we maakten met de Apo Sonnar T* 2/135, allen in combinatie met een Canon EOS 5D Mark II. Alle foto's zijn geschoten in raw en met Adobe Lightroom 4 omgezet naar jpg's met volledige resolutie en minimale compressie. De verscherping stond ingesteld op de standaardwaarde van 25. De instellingen van de camera staan vermeld als onderschrift, uiteraard is ook de exif bij de afbeeldingen aanwezig. Via 'options > download' kun je één of alle foto's downloaden naar je computer.

Specificaties

  • Adviesprijs: € 1930,-
  • Diafragma: f/2.0-22
  • Filtermaat: 77mm
  • Min. focusafstand: 38 cm
  • Afmetingen: 130 x 84 mm
  • Gewicht: 930 gram
  • Opbouw: 11 elementen, 8 groepen
  • Accessoires: Lensdoppen, zonnekap
  • Geschikt voor: ZE (Canon EF), ZF.2 (Nikon F)

Carl Zeiss 135mm f/2 review

Onze eerste indrukken van de Apo Sonnar zijn behoorlijk postief. Onze volledige review lees begin mei in DIGIFOTO Pro 1.2013.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Is er ook een prijsindicatie van al dit moois?
Dat relativeert de resultaten wat gemakkelijker.......

afbeelding van jesse kraal

We hebben een specificatielijstje met o.a. de prijs toegevoegd. 1930 Euro zul je moeten meebrengen... ;)

afbeelding van Robin Kuijs

Ik ben benieuwd naar een vergelijking met de Canon 135L. Die is toch de helft van de prijs van de CZ, maar is een van de scherpste lenzen van Canon.