Fujifilm publiceert testfoto's X20 en X100s

Jesse Kraal 3378
Begin dit jaar introduceerde Fujifilm de X20 en X100S. Beide beschikken over wat Fujifilm een X-Trans-sensor noemt. Bij dit type sensor zijn de kleurlensjes anders gerangschikt, wat een lowpass-filter overbodig maakt en de detailscherpte ten goede moet komen. De fabrikant geeft met een serie testfoto's vast een voorproefje.

Op papier lijken de Fujifilm X10 en de nieuwe X20 niet veel te verschillen. Zo blijft de 12-megapixelresolutie bijvoorbeeld gelijk. Toch schuilen er onderhuids grote verschillen, met name de sensortechniek in beide camera's wijkt sterk af. In de X10 plaatste Fujifilm een EXR-sensor, waar de pixels niet netjes horizontaal en verticaal zijn uitgelijnd, maar onder een hoek staan van 45 graden. Daarnaast is ook het patroon van de RGB-kleurlensjes anders: elke tweede diagonale rij pixels zijn groen, de overige rijen zijn om de twee pixels rood en blauw.

Fujifilm X20

X-Trans

In de X20 zit wederom bijzondere sensortechniek, al zijn de pixels weer 45 graden teruggedraaid. De verdeling van de kleurlensjes is wel anders dan gebruikelijk. Volgens Fujifilm is de verdeling van de rode, blauwe en groene pixels 'semi-willekeurig', wat gebruik van een lowpass-filter tegen moiré overbodig maakt. Deze techniek vond eerder zijn weg naar de Fujifilm X-Pro1 en X-E1 en luistert naar de naam X-Trans.

Xtrans
Links een traditionele Bayer-sensor, rechts Fujifilm's X-Trans-sensor.

Testfoto's Fujifilm X20

Hoewel de camera nog in de winkels moet verschijnen, wil Fujifilm ons vast kennis laten maken met de beeldkwaliteit van de X20 en de X100S. Op de Fujifilm-website zijn dertien foto's gemaakt met de X20 in high-res kunt bekijken. De meeste foto's zijn geschoten op iso 100, een aantal op iso 200 en 400 en een op iso 800.

X10 versus X20
Links de Fujifilm X10, rechts de X20, beide op iso 400. Het is lastig vergelijken, maar de X20 lijkt bijvoorbeeld net iets meer detail te laten zien in de bakstenen.

Bekijken we de foto's op honderd procent, dan valt op dat de kwaliteit voor een compactcamera prima is, maar dat de detailscherpte nog niet kan tippen aan die van toestellen met een grotere sensor. De kwaliteit op iso 800 lijkt heel behoorlijk, al is de foto te donker om daar echt een goed oordeel over te kunnen geven. Vergelijken we Fujifilm's foto's van de X20 met de platen die we zelf met de X10 maakten, beide overigens in Amsterdam, dan lijkt de X20 wat in het voordeel als het gaat om fijne structuren. Erg groot lijkt het verschil in eerste instantie niet te zijn. Zodra we zelf een X20 in handen hebben, komen we hier uiteraard uitgebreid op terug.

Testfoto's Fujifilm X100s

Ook van de Fujifilm X100s kun je een kleine selectie testfoto's in volledige resolutie bekijken op de website van Fujifilm. Helaas zijn de foto's weinig representatief voor wat de camera in zijn mars zou moeten hebben. Dat maakt een vergelijk met zijn voorganger ook lastig. Ook in dit geval zullen we een testexemplaar moeten afwachten voor een gewogen oordeel.

X100s
We vermoeden dat je met een X100s betere foto's moet kunnen maken dan deze plaat die Fujifilm ons voorschotelt...

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Daniël Rommens

Wel jammer dat Fujifilm een of andere klojo de straat op stuurt om de testfoto's te maken. Dat kunnen een hoop amateurs beter. Ben benieuwd naar een uitvoerige test.