Canon 6D Vs. 5D Mark II: ruisprestaties

Canon EOS 6D versus 5D Mark II: ruisprestaties

Jesse Kraal 52643
Bij de introductie van de Canon 5D Mark III was er nogal wat commentaar op de prijsstelling. De nieuwe 6D is aanzienlijk goedkoper. Is het daarmee ook de 'echte opvolger' van de legendarische 5D Mark II? We vergelijken de sensoren met elkaar in een rechtstreeks duel.

Hoewel de Canon 5D Mark II al eventjes uit productie is, liggen er nog een aantal nieuwe camera's bij de winkels. Momenteel 'scoor' je een gloednieuwe 5D Mark II voor zo'n zeventienhonderd euro. Ook op de tweedehandsmarkt is de camera in overvloed te vinden en daar liggen de prijzen logischerwijs nog een stuk lager. Maar waarom een nieuw 'oud' toestel kopen als je voor bijna hetzelfde geld ook een gloednieuwe camera kunt kopen?

Canon 6D

Ten opzichte van de 5D Mark II krijg je met de Canon EOS 6D gps, wifi, twee extra scherpstelpunten en een prettig laag gewicht van de body. Daar staat tegenover dat de 5D Mark II een duurzamere behuizing heeft die volledig uit aluminium bestaat en de eveneens duurzamere compact flash-kaarten gebruikt. 

In de praktijk voelen we amper verschil tussen de houvast van beide toestellen, wel is het verschil in gewicht meteen duidelijk. Persoonlijk vinden we het lage gewicht van de 6D prettig, zeker in combinatie met bijvoorbeeld de 40mm f/2.8 pancake. Schroeven we op beide camera's een flinke L-zoom, dan is de 5D Mark II net wat beter in balans.  

Canon 6D

Ruisprestaties

Maar hoe zit het met de beeldkwaliteit? Canon gebruikt voor de EOS 6D een nieuwe 20,2-megapixelsensor. Ook heeft de camera ene twee stops groter iso-bereik dan de 5D Mark II. Waar laatstgenoemde niet verder gaat dan iso 25600 kun je de 6D pushen tot iso 102400. Maar is de Canon 6D ook twee stops beter?

We hebben beide camera's voorzien van een 24-70mm f/4L IS USM en hebben onder gelijke omstandigheden en met gelijke instellingen een serie foto's gemaakt op verschillende gevoeligheden. De raw-bestanden hebben we met Adobe Photoshop Lightroom 4 omgezet naar jpg, met standaardinstellingen voor scherpte (25) en kleurruisreductie (25).

Testresultaten

We beginnen bij iso 800, want dat beide camera's prima scoren bij lagere gevoeligheden geloven we wel. We zien vrijwel geen verschil tussen beide uitsnedes, enkel is de uitsnede van de 5D Mark II anders door de iets hogere resolutie. Vanaf iso 1600 begint ruis zachtjes aan zichtbaar te worden en tekenen zich ook de eerste kleine verschillen af. Op iso 3200 neemt de Canon 6D al iets meer afstand van de 5D Mark II, al zijn de verschillen nog steeds weinig schokkend. In ieder geval niet twee stops groot.

Canon 6D versus 5D

Schroeven we de gevoeligheden verder op, dan worden ook de verschillen groter. Bij iso 6400 zien we dat de 5D Mark II al wat begint te verliezen aan detailscherpte en ook de onderrand van de met ons logo bedrukte pen wordt wat vager. Canon noemt iso 12800 en iso 25600 op de Canon 5D Mark II 'H1' en 'H2' en we kunnen zien waarom. De kwaliteit is nu niet bepaald om over naar huis te schrijven, deze standen zijn echt voor noodgevallen. En de 6D dan? Die heeft het 'echte bereik' immers tot iso 25600 lopen. Hoewel de nieuwere camera hier een duidelijk gat slaat met de 5D Mark II, vinden we met name iso 25600 weinig bruikbaar meer. Qua ruisniveau komt deze stand ongeveer overeen met iso 12800 op de 5D Mark II, een voordeel van één stop dus.

Canon 6D versus 5D

Hoewel we bij de 5D Mark II al door de mogelijke gevoeligheden heen zijn, kunnen we de 6D nog twee stops pushen. H1 staat gelijk aan iso 51200 en is vergelijkbaar met de H2-stand van de 5D Mark II: waardeloos dus. Over iso 102400 hoeven we het niet eens meer te hebben, op deze stand houd je meer ruis dan foto over.

Canon 6D versus 5D

Canon 5D Mark III

We hebben nog niet de gelegenheid gehad, de 6D direct de confrontatie te laten aangaan met de 5D Mark III. Wel hebben we die laatste camera uiteraard wel al eerder onder de loep genomen, destijds in een vergelijk met de Nikon D800. Qua ruisprestaties scoort deze camera vergelijkbaar met de 6D, ondanks dat de resolutie van deze camera juist wél iets hoger ligt dan die van de 5D Mark II. Onze bevindingen worden ondersteund door de cijfers van DxO Mark.

Canon DXO

Conclusie

Canon heeft met de EOS 6D zeker progressie geboekt op het gebied van ruisprestaties. Het nieuwe model is de 5D Mark II op dit punt gemakkelijk de baas. Wij zien weinig redenen om de 5D Mark II te verkiezen boven de 6D, of je moet heel veel waarde hechten aan een volledig magnesium behuizing en de mogelijkheid cf-kaarten te gebruiken. Wel kunnen we concluderen dat de 5D Mark II zo'n vierenhalf jaar na zijn introductie nog altijd heel behoorlijk mee kan komen, en dat is ook best een prestatie.

Volledige review Canon EOS 6D

In de volgende editie van DIGIFOTO Pro, de eerste MasterClass-editie van 2013, lees je een uitgebreide review van dit toestel. Daarin gaan we onder meer dieper in op de ergonomie, de uitgebreide wifi-functionaliteit en vele andere zaken. Deze editie ligt half maart in de winkels.

Canon 5D Mark II

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van joeribeekhuizen

ik vind het heel leuk dat je het verschil kunt zien met de ruis,van de canon 6d en de canon 5dmak2

afbeelding van Dave Zuuring

wel makkelijk gezegd dat je voor een paar euro's een nieuwere 6D hebt....maar feit is dat je een net gebruikte 5DMK2 voor rond de 1000 koopt, een 6D nog steeds 1700 euro mag kosten.....tuurlijk is de Digic5 een betere sensor/techniek maar toch zul je het in de praktijk niet echt merken ben ik van overtuigd....overiges voor het prijsverschil koop je gebruikt dan op je 5D een mooie 24-105 of 24-70 MK1 f/2.8...

afbeelding van maartendeboer

Tja, qua ruis prestaties hebben jullie gelijk maar om het nou een opvolger te noemen en te zeggen "Wij zien weinig redenen om de 5D Mark II te verkiezen boven de 6D [...]" mwa ...

Het ligt er maar net aan waar je prioriteiten liggen natuurlijk, voor de prijs vind ik het een prima camera maar een opvolger vind ik het zeker niet ;) Zelf vind ik zo'n volledig magnesium behuizing een groot voordeel en dat gewicht licht fijn in de hand voor mij, zorgt voor een goeie balans met mijn lenzen (nee, een 40mm is een pannekoek, die moet je eten, geen lenzen van maken ...). De 1/4000 sluitertijd, de levensduur van de sluiter van 100.000 bewegingen en het SD slot (wiebelige trage kleine kaartjes) zijn toch voor mij wel echte showstoppers.

Gemaakt voor een heel ander publiek denk ik, overstappen zou ik dan ook eerder op een 5DIII ;)

afbeelding van Bernard Veerman

Zelf heb ik lang getwijfeld tussen de 5DmkII en de 6D. Voor mij is het uiteindelijk de 6D geworden en heb er geen moment spijt van. De argumenten die Maarten gebruikt vind ik technisch zwak en duiden naar mijn idee uitsluitend op zijn voorkeur voor de 5D. "Het wiebelige trage kleine SD kaartje" is natuurlijken opmerking die nergens op is gebaseerd en nergens op slaat.

afbeelding van Jan Karssen

De 6d is wel degelijk een betere camera als de 5d mark ii .
de beeld kwaliteit en ruisprestatie is gewoon beter en dat is waar het om gaat. Verder is de behuizing wel van magnesium behalve de bovenzijde en daar is een reden voor. Deze camera heeft GPS en WIFI en die signalen gaan niet door metaal.
Verder is 1/4000 ste sluitertijd geen probleem als je te veel licht hebt en hogere sluitertijd nodig hebt zet je de iso gewoon op 50 de helft minder gevoelig dus opgelost.Trage sd kaartjes is flauwekul.

afbeelding van Patrick Put

Leuk die DXOmarks. Niet om over naar huis te schrijven. Zet die van de Nikon D600 er maar eens naast, die 94 scoort. Dat is toch een heel ander verhaal. En deze camera kost nog minder ook...

afbeelding van Arnold van Wijk

Maar je krijgt er dan wel gratis een hoop zooi voor op je sensor, dan maar wat minder DxO punten, zodat de eerste 3000 foto's ook gewoon bruikbaar zijn.
http://nikonrumors.com/2012/11/13/dpreview-confirms-the-dust-spots-on-th...

afbeelding van Marco M

Ook de 5D MkI en MkII hadden wat problemen kort na de release. De softwareproblemen en lenscompatibiliteit problemen met de 7D moet je ook even niet vergeten.
Problemen zijn er om opgelost te worden. Nikon gaat daar ongetwijfeld voor zorgen, Canon deed dat ook.

afbeelding van SK

Dat met dat vuil op de sensor zijn specifieke verhalen, vaak overdreven. Net zoals de iPhone 5 die kromtrok. Vast zo'n vette amerikaan die bij de McDonalds z'n telefoon nog in z'n kontzak had toen hij aan een tafeltje wilde gaan zitten.

Laten we het maar niet hebben over de problemen die Canon met al z'n camera's heeft. En nooit oplost. Met een canon is het bijvoorbeeld bijna onmogelijk om fatsoenlijk scherp te stellen in het donker.

ANP heeft niet voor niets Canon aan de kant gegooid. Kijk voor de grap maar eens naar de firmwares van de Nikon's en de Canon's. Ze zitten niet voor niets op hogere firmwares dan Nikon's

afbeelding van gerritsen

ook toevallig dat op de testopnamen bij beide sensoren, van de 5d en 6d, een stofje op exact dezelfde plaats zit !!!

afbeelding van Julian

Dat is een stofje op de ondergrond...

afbeelding van Albert Marius

Heb binnen 14 dagen 2 maal een 6d kunnen proberen. Al na enkele opnames in P,Tv,Av of M weigerde de autofocus dienst. Heb gelukkig van Foto Klein mijn geld terug gekregen.

afbeelding van anoniem

2 6D's in 14 dagen....? Er eens bij stil gestaan dat het misschien de AF op jouw objectief is dat naar de haaien is? Kan niet geloven dat twee toestellen een zelfde probleem geven.

afbeelding van Georgios Thomakakis

Handig artikel, dit heeft mij zeker geholpen met de keuze tussen deze twee. Een 6D dus ;).