Black Marble: de aarde bij nacht in 67 megapixels

Black Marble: de aarde bij nacht in 67 megapixels

Julian Huijbregts 3183
Op 7 december 1972 maakte de bemanning van Apollo 17 een foto van de aarde. Deze foto zou uitgroeien tot het iconische beeld 'Blue Marble'. NASA heeft nu een variant gemaakt bij nachtlicht.

De foto 'Blue Marble' werd vrij eenvoudig gemaakt, 'simpelweg' door vanaf 45.000 kilometer afstand een plaatje van de helder verlichte aarde te schieten. Bij het maken van de 'Black Marble'  kwam een stuk meer werk kijken.

Om de hele aardbol bij nachtlicht in beeld te brengen gebruikte NASA maar liefst 2,5 Terabytes aan beeldmateriaal, vastgelegd door satellieten in een periode van ongeveer drie weken. Deze data werd vervolgens over de bekende Blue Marble-foto's gelegd en zo werd de Black Marble gemaakt.

Op Flickr zijn de foto's in 67-megapixelresolutie te bekijken. NASA heeft diverse composities gemaakt, die de verschillende werelddelen tonen. Ook is er een animatie gemaakt van de beelden, waarin je de aarde bij nacht in beweging ziet.

NASA - Black Marble
Afrika en Europa bij nacht

Meer 'Marbles'

In de onderstaande verzameling zie je de meest iconische foto's van de aarde geschoten uit de ruimte door de jaren heen. Links boven de originele 'Blue Marble' uit 1972, gevolgd door de Blue Marble (2002), Aqua Marble (2005). Op de tweede rij: Blue Marble (2012), White Marble (2012) en Black Marble (2012). De foto's zijn afzonderlijk in groot formaat te vinden via deze link.

Marbles

Foto's © NASA

afbeelding van roelj

Toch iets om bij stil te staan, dat ondanks het vanzelfsprekende, vertrouwde beeld van foto's als the Blue Marble en Earthrise er slechts 27 mensen (als ik juist tel Apollo 8, 10, 11 t/m 17) de volledige omtrek van de Aarde hebben gezien.