Preview: Canon 5D Mark III

Preview: Canon EOS 5D Mark III

Jesse Kraal 14823
Over weinig camera’s is zo veel gespeculeerd als over de nieuwe Canon 5D Mark III, het was niet eens zeker of de camera wel zo zou gaan heten. Gisteren lag er al veel informatie op straat, nu Canon zelf het doek van de 5D Mark III heeft getrokken weten we alles.

In de gebruikelijke marketingpraat wordt verteld dat de Canon 5D Mark II al een buitengewoon toestel is en dat ze goed hebben geluisterd naar gebruikers van de camera bij de ontwikkeling van de 5D Mark III. Hoe gepolijst dat misschien ook mag klinken, er zit wel een kern van waarheid in. Canon heeft niet alleen het iso-bereik verbeterd, ook de autofocus, de snelheid, de zoeker en de filmfunctie zijn aangepakt.

5D Mark III

22,3-megapixelsensor

Om te beginnen bij het hart van de 5D Mark III: een 22,3-megapixel cmos-sensor, uiteraard met de klassieke afmetingen van 36 x 24 millimeter. Slechts 1,3 megapixels winst ten opzichte van voorganger 5D Mark II, maar het iso-bereik maakt een veel grotere sprong. Het standaard iso-bereik is nu 100 – 25600 iso, dat was voorheen 100 – 6400 iso. Je kunt het bereik naar onderen uitbreiden met iso 50, hoger kan ook met iso 51200 en 102400 als optie hi1 en hi2. Ook is er een auto iso-stand, waarbij je zelf een boven- en ondergrens kunt instellen.

5D mark III

Hiermee lijkt Canon grote rivaal Nikon op achterstand te zetten. Nikon voorziet de D800 van 36 megapixels, maar het standaard iso-bereik (iso 100-6400) bleef vrijwel gelijk aan voorganger D700. Alleen aan de onderkant van het bereik was er een stopje winst. We zullen uiteraard moeten afwachten hoe de camera’s in de praktijk presteren, voordat we een oordeel kunnen vellen.

Omgekeerde wereld

Daarmee lijkt de strategie tijdens de laatste modelwisseling omgekeerd. Zette Nikon bij de D700 vooral in op ruisprestaties, terwijl Canon met de 5D Mark II een veel hogere resolutie bood, nu is dat precies andersom. Canon zet met de 5D Mark III vooral in op goede ruisprestaties en laat de resolutie bijna onveranderd, Nikon verhoogt de resolutie van de D800 met driehonderd procent ten opzichte van voorganger D700.

61-puntsautofocus

5D Mark IIIBij de lancering van de Canon 5D Mark II was er kritiek op de autofocus. Deze 9-puntsautofocus was namelijk onveranderd overgenomen uit de eerste 5D. Canon heeft goed naar de kritiek geluisterd en voorziet de 5D Mark III van de geavanceerde autofocussensor uit de 1D X met 61 punten, waarvan er 41 als cross-type kunnen functioneren en vijf zelfs als dubbel cross-type. Licht meten gebeurt met een 63-punts sensor, die we al kennen uit de 600D, 60D en 7D.

Digic 5+

Digic

Om al die data in goede banen te leiden, monteert Canon in de 5D Mark III haar nieuwste Digic 5+-processor. In tegenstelling tot de 1D X moet de 5D Mark III het met één processor doen, desalnietemin is de camera volgens Canon een behoorlijk stuk sneller. Zo word de sensor uitgelezen met acht kanalen tegelijk, acht rijen pixels dus. Door die toegenomen snelheid en rekenkracht kun je nu zes beelden per seconde schieten, dat waren er voorheen 3,9. Ook nam de ontspanvertraging verder af tot 0,059 seconden.

Professioneler

Canon voorziet de 5D Mark III van een aantal mogelijkheden die we voorheen alleen bij Canon’s 1D-serie terugzagen. Dit wordt doorgezet in de behuizing, die duurzamer is en een betere vocht- stofwering heeft. Ook is de zoeker verbeterd, deze heeft nu een dekking van 100 procent, waar de 5D Mark II het moest doen met 98 procent. Helaas voor de liefhebbers van speciale matglazen, verwisselen is er volgens Canon niet meer bij.

Canon 5D Mark III

5D mark IIIHet scherm groeide iets, maar belangrijker is de nieuwe beeldverhouding van 3:2, gelijk aan de verhouding van de foto's. Net als de Canon 1D X heeft nu ook de 5D Mark III de 'silent mode', waarin de camera minder beelden per seconde kan schieten, maar het geluid behoorlijk wordt gereduceert. Overigens is de sluiter herzien en getest tot 150.000 opnames en kun je naast een compact flash-kaart nu tegelijkertijd ook een sd-kaart kwijt in de 5D Mark III.

In de camera kun je voortaan al je raw's omzetten naar jpg's met de ingebouwde converter. Ook kun je je zoom-objectieven fijnafstellen op zowel groothoek- als tele-stand, voorheen moest je zelf een keuze tussen één van die twee maken. Chromatische aberraties rekent de Canon 5D Mark III voor Canon-objectieven zelf al weg, daar is geen nabewerking meer voor nodig.

Digital Lens Optimiser

Canon levert bij de 5D Mark III de meest geavanceerde versie van Digital Photo Professional (DPP) tot nu toe, met als belangrijkste nieuwe functie Digital Lens Optimiser, ofwel DLO. Deze software is in staat precies uit te rekenen hoe een objectief presteert. Volgens Canon kan daardoor de resolutie die verloren gaat door het low pass-filter van de camera grotendeels worden teruggewonnen. Klinkt heel mooi, we zijn benieuwd hoe het programma werkt en wat voor verschil het maakt in het eindresultaat. 

Filmen

Canon heeft met de 5D Mark II de filmwereld op zijn kop gezet. Ook de filmwereld heeft daarom reikhalzend uitgekeken naar de 5D Mark III. In eerste instantie lijken de wijzigingen niet heel schokkend, zo is de maximale resolutie waarin je kunt filmen nog steeds 1080p met 30, 35 of 24 fps. Nieuw voor de 5D Mark III is de mogelijkheid om te filmen in 720p met 60 fps.

5D Mark III

Canon voorziet de 5D Mark III van twee nieuwe compressieopties, ALL-i-intraframe- en IPB-interframe-compressie.  Kwaliteit van het opgenomen beeldmateriaal zou hierdoor nog hoger moeten zijn. Ook is de 5D Mark III nu voorzien van een koptelefoon-ingang, waardoor je tijdens en na het filmen het geluid kunt monitoren. Canon gaat er overigens van uit dat je een externe microfoon monteert, het niet geweldige monomicrofoontje van de 5D Mark II is in de Mark III behouden gebleven.

Betere camera, hogere prijs

Canon lijkt de derde versie van zijn populaire fullframe-camera wat meer richting de 1D-serie te schuiven, wat zich helaas ook vertaalt in het prijskaartje. De Nederlandse adviesprijs bedraagt 3499,- euro. Aan de andere kant is dat nog steeds een stuk goedkoper dan de Canon 1D X, waar de 5D Mark III een stuk dichter bij in de buurt komt dan voorheen. Eind maart moeten de eerste exemplaren een nieuw baasje krijgen.

Hands-on en testfoto's

Wij reizen af naar Canon voor de Nederlandse introductie van de 5D Mark III. Uiteraard doen we daar verslag van. In de tussentijd kun je alvast testfoto's bekijken op de Japanse Canon-website.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

Wat die "Digital Lens Optimiser" betreft;
Wanneer je benieuwd bent naar de werking is er goed nieuws: Digital Photo Professional 3.11 staat al sinds 15 februari op de download site van Canon, dus je kunt er al mee aan de slag........

afbeelding van jesse kraal

Helaas is deze niet beschikbaar voor Apple OSX 10.7 (Lion) en laat dat nu net het besturingssysteem van ondergetekende zijn. Begin volgende week zullen we de software instaleren op een windows-bak!

afbeelding van Henri

Tja, Windows gebruikers zijn erg "bevoorrecht", ahum.....
Maar inderdaad lastig. Ik vond wel een Digital Photo Professional 3.11.4 updater voor OS X 10.6
Daarna houdt het blijkbaar op. (geen idee of hij niet tóch werkt onder 10.7)

afbeelding van Henri

"Helaas voor de liefhebbers van speciale matglazen, verwisselen is er volgens Canon niet meer bij."
-
Waarschijnlijk is er voor deze camera ook niet veel behoefte meer aan het wisselen van je matglas: in de zoeker kun je (net als in de 7D) nu een schaakbordpatroon (grid) naar believen aan of uit zetten.
In mijn 5DII heb ik het schaakbord matglas (type Eg) zitten omdat dit prettiger is in combinatie met de 24mm TS en voor foto's met de horizon in beeld.
Dat is nu niet meer nodig en hoef je dus in het menu ook geen aanpassing meer te doen voor de belichtingsmeting, want die wijkt af voor dit matglas.
De prijs van de 5DIII is wel even schrikken: hij gaat dus bijna het dubbele kosten van wat de MKII inmiddels kost!
Maar even wachten tot de prijs daalt alvorens naar de winkel te hollen.
Haast blijkt altijd erg slecht voor je portemonnee......

afbeelding van Kasper Vogelzang

".....het niet geweldige monomicrofoontje van de 5D Mark II is in de Mark III behouden gebleven...."

En volstaat wel degelijk in een aantal gevallen, bijvoorbeeld: http://youtu.be/XT_-T52Ghr0?hd=1

Al mijn clips zijn met de interne mic gemaakt. Ik vind de af en toe optredende frame-drops storender.

afbeelding van anco kolstee

De snelheid/traagheid van de camera is bekend, want daarover is Canon altijd duidelijk geweest, maar ik erger me inderdaad mateloos aan de erg lompe autofocus van de m2. Nee de m3 wordt het niet, we doen het voorlopig gewoon met de m2 en als het niet anders kan, de 40-d. Tja, die 1Dx hè :-)

afbeelding van immaculatae

weet iemand al wanneer die precies leverbaar is????

afbeelding van Yashima

Sparen, sparen en nog eens sparen. Ooit zal ik deze awesome camera in mijn bezit krijgen! =D