Adobe DNG nu ook gecomprimeerd of als hdr-raw

Jesse Kraal 3341
Adobe's eigen 'universele' raw-formaat .dng heeft er extra functionaliteit bijgekregen. Zo kun je voortaan kiezen voor 'Lossy' dng, een gecomprimeerd raw-formaat dat ongeveer een derde van de ruimte inneemt van een conventionele dng. Ook kun je foto's met meer dan 16-bit aan kleurdiepte (hdr's) als dng opslaan.

September 2004 komt Adobe met haar eigen raw-bestandsformaat: 'Digital Negative'. Hoewel Adobe zelf geen camera's maakt, verwacht het softwarebedrijf dat er vraag is naar een universeel bestand wat ook over tientallen jaren nog ondersteund wordt. Met een gratis programma kun je je merkspecifieke rw-bestanden omzetten naar dng's. Ook zijn er een aantal cameramerken die je in de camera de optie geven om in dng-formaat te fotograferen.

DNG Lossy
De nieuw Lossy dng's zijn ongeveer tweederde kleiner dan de standaard dng's. Daarmee komt het formaat in de buurt van jpg-bestanden, handig voor archivering.

Archivering

Vooral voor mensen die dng's gebruiken voor de archivering van bestanden, komt Adobe nu met een zinvolle update. Met 'lossy compression' kun je raw-bestanden met ongeveer tweederde in formaat verkleinen, terwijl volgens Adobe amper informatie verloren gaat. Alleen bij extreem over- of onderbelichte foto's zul je zien dat je iets minder speelruimte hebt. Ook kun je vanaf DNG-versie 1.4 het aantal megapixels van je raw-bestand terugbrengen om ruimte te besparen. In dat geval ga je uiteraard meer merken van kwaliteitsverlies.

DNG Lossy
Behalve comprimeren, kun je ook kiezen voor een lagere resolutie om het bestandsformaat nog verder terug te dringen.

Hdr en tranparante pixels

Wil je je bestanden in de hoogst mogelijke kwaliteit opslaan, dan kan de update van dng evengoed interessant zijn. Vanaf nu is er namelijk ondersteuning voor een veel groter dynamisch bereik, van standaard 16 stops tot meer dan 100 stops. Dat maakt het mogelijk ook hdr's als raw-bestand op te slaan. Daarnaast worden ook transparante pixels ondersteund, handig als je een panorma maakt van raw-bestanden en je door de transformatie loze pixels rondom je foto hebt.

Croppen

Een kleine maar voor sommigen handige toevoeging is de cropmodus. Als je op je camera met 4:3-sensor een 3:2-uitsnede maakt, wordt deze in het raw-bestand evengoed als 4:3-uitsnede opgeslagen. Als de camera het nieuwe dng-formaat zou ondersteunen, dan wordt je foto wél als 3:2-uitsnede geopend in de raw-converter, maar heb je evengoed de optie om terug te gaan naar de originele 4:3-uitsnede. 

Transparant
Doordat het nieuwe DNG-formaat ook transparante pixels ondersteunt, kun je een samengesteld panorama opslaan als raw. Je kunt dan eerst 'stitchen' en vervlolgens pas de raw-conversie uitvoeren in bijvoorbeeld Lightroom.

Industriestandaard

Adobe werkt nog steeds hard om dng een industriestandaard te maken, tot nu toe met wisselend succes. Wellicht dat de nieuwe opties het gebruik van het bestandsformaat voor camerafabrikanten interessanter maakt. De kleinere bestandsformaten geven je nu in ieder geval de optie om je .NEF's, .CR2's of .ARW's én een reserviekopie van kleine .dng's op te slaan, zonder dat het je dubbel de opslagruimte kost.

Downloaden

Op de Adobe-website kun je de DNG Converter voor  Mac OS X of Windows gratis downloaden. Ook vind je op die pagina onder andere een 'lens profile creator' en 'lens profile downloader'. Ook deze en andere programma's en codec's zijn gratis beschikbaar.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Edwin Paree

Nou, geweldig. Ik wilde nog niet aan de Canon 5D mark II, omdat die teveel pixels heeft en dus mijn harde schijf snel vol raakt. Nu vervalt dat bezwaar. Nu kan ik straks lossy opslaan of de resulotie terugbrengen naar 12MP. Snel maar eens op marktplaats kijken.