Preview: Panasonic GH3

Preview: Panasonic Lumix GH3 (video)

Julian Huijbregts 5089
Panasonic introduceert de GH3. De mft-camera krijgt een grotere behuizing dan zijn voorganger en is afgedicht tegen stof en vocht. Zowel voor fotografen als filmmakers heeft de GH3 flink wat vernieuwingen in huis, zoals 1080p60 video met hoge bitrates en ingebouwde wifi.

Panasonic zet de GH3 als serieuze camera in de markt, de robuuste magnesiumbehuizing, die afgedicht is tegen stof en vocht, moet professionele fotografen en filmmakers aanspreken. Hoewel de Panasonic GH3 een stukje forser is dan zijn voorganger, blijft het een relatief compacte camera.

Nieuwe sensor, geen multi-aspect

Een bijzondere feature van de GH2 was de 18-megapixel multi-aspectsensor. Zet je de camera in 16:9, dan schiet je daadwerkelijk een breder beeld dan in 4:3-modus. In de GH3 verdwijnt deze functie, Panasonic kiest voor een nieuwe 16-megapixelsensor met vaste verhouding van 4:3.

Waarschijnlijk heeft Panasonic zijn toevlucht gezocht bij een andere fabrikant. De nieuwe sensor moet voornamelijk voor betere prestaties zorgen op gebied van dynamisch bereik en ruisprestaties.

Het iso-bereik loopt van 200 tot 12.800 en kan uitgebreid worden naar 125-25.600. De interne beeldverwerking neemt de Venus Engine, die uitgerust is met vier cpu-kernen, voor zijn rekening. Het low-pass-filter is opnieuw ontworpen en moet voor scherpere beelden zorgen.

GH3 sensor

Autofocus

Scherpstellen gaat met behulp van contrastdetectie. Panasonic heeft deze techniek in haar GH-camera's altijd effectief toe weten te passen, met de GH3 belooft de fabrikant razendsnelle prestaties. De contrastautofocus zou zeer nauwkeurig en sneller moeten zijn dan traditionele dslr's. De Panasonic GH3 schiet maximaal 6 beelden per seconde en doet dat met sluitertijden tot 1/4000e seconde.

Oled-zoeker en touchscreen

Panasonic heeft zowel het scherm als de elektronische zoeker in de GH3 vernieuwd. Beiden maken nu gebruik van Oled-techniek, wat voor goede zwartwaarden, mooie kleurweergave en lager energieverbruik moet zorgen.

De elektronische zoeker beschikt over 1,744 miljoen beeldpunten, het 3-inch uitklapscherm telt 614.000 beeldpunten. Het scherm is aanraakgevoelig, je kunt de camera grotendeels via het scherm bedienen.

GH3 scherm

Wifi

De resultaten gemaakt met de GH3 kun je via wifi direct overzetten naar een Android- of iOS-apparaat. Ook kun je de wifi-functie gebruiken de camera op afstand te bedienen met een smartphone of tablet. Wat de exacte mogelijkheden zijn zullen we nog even af moeten wachten, tot we het in de praktijk kunnen uitproberen.

Panasonic GH3 video

Panasonic GH3 als videocamera

De Panasonic GH2 wist een trouwe schare fans te verzamelen onder dslr-filmmakers. De camera heeft dan wel geen enorm grote sensor, maar de beeldverwerking in videomodus is uitstekend. Dankzij een hack werden zeer hoge bitrates mogelijk. Daardoor bevatten video's uit de GH2 zichtbaar meer detail dan video's uit concurrerende (en veel duurdere) dslr's. Het dynamisch bereik en de ruisprestaties van de GH2 lieten echter wat te wensen over, de GH3 moet verbetering brengen op die vlakken.

Het ontwerp van de behuizing is aangepast om hitte effectief af te voeren. Maak je veel gebruik van de filmfunctie, dan is dat een welkome vernieuwing. Filmen met je dslr kost de nodige energie en dat levert warmte op. Met de GH3 zou je niet snel tegen oververhitting aan moeten lopen.



Op de Photokina krijgen we een demonstratie van de GH3

1080p @  60, 50, 30, 25 en 24 bps, hoge bitrates

Aan keuze uit framerates geen gebrek. Je kunt de GH3 zowel in NTSC- als PAL-modus gebruiken. Daardoor kun je filmen in 1080p-resolutie met 60, 50, 30, 25 of 24 beelden per seconde.

Het zijn vooral de hoge bitrates die de GH3 interessant moeten maken voor filmmakers. Je krijgt flink wat keuze uit verschillende formaten. Zo kun je filmen in avhcd-formaat met 28 Mbps, of in mp4-formaat met bitrate van 72Mbps en ALL-I-compressie. Bij die laatste methode wordt elk frame afzonderlijk opgeslagen, in plaats van geïnterpoleerd uit een aantal keyframes. Dat maakt met name het bewerken van de beelden een stuk makkelijker.

Met de hogere bitrates geeft Panasonic gehoor aan de wensen van filmmakers. Een hack zal niet langer nodig zijn om het beste uit de camera te halen.

Audio

Een ingebouwde stereomicrofoon is aanwezig, maar serieuze filmmakers kunnen ook een extern exemplaar aansluiten in de 3,5mm jack. Nieuw is de ingang voor een koptelefoon, zodat je tijdens de opname het geluid kunt monitoren.

Photokina panasonic
De Panasonic-stand op de Photokina, ook de GH3 kan uitgeprobeerd worden

Genesis - Philip Bloom

Panasonic wil graag laten zien wat de GH3 voor filmmakers kan betekenen. De fabrikant heeft Philip Bloom en een compleet team aan het werk gezet om onderstaande korte film te produceren. De video is uiteraard geschoten met de nieuwe Panasonic GH3.

Meer video

Andrew Reid van EOSHD.com maakte beelden met de GH3 op de Photokina. Op zijn website geeft de ervaringsdeskundige zijn mening over de kwaliteit van de filmbeelden uit de Panasonic GH3.

Afmetingen en gewicht

De Panasonic GH3 meet 132,9 x 93,4 x 82mm en weegt 550 gram in de weegschaal (incl. batterij). Een Li-ion-accu met capaciteit van 1860mAh voorziet de camera van stroom. Een sdxc-kaartslot is aanwezig voor de opslag van foto's en video's.

GH3 gripBatterijgreep DMW-BGGH3

Voor het eerst komt Panasonic met een batterijgreep voor een van haar camera's. De Panasonic GH3 kan uitgebreid worden met de DMW-BGGH3 voor extra houvast en plaats voor een extra accu.

Panasonic Lumix G X 35-100mm f/2.8 Power OIS

Naast de GH3 introduceert Panasonic ook een nieuw Power Zoom-objectief. De 35-100mm f/2.8 met OIS-beeldstabilisatie sluit mooi aan op het 12-35mm f/2.8-objectief dat eerder aangekondigd werd.

Het objectief is opgebouwd uit 18 elementen in 13 groepen. De elementen zijn afgewerkt met een Nano Surface Coating. Zeven afgeronde diafragmabladen moeten voor mooie bokeh zorgen. De minimale scherpstelafstand is 85 centimeter.

Filters van 58mm kun je op de 35-100mm schroeven. Het objectief meet ca. 100 x 67,4 mm en weegt zo'n 360 gram (excl. zonnekap en doppen). Net als de GH3 is het 35-100mm-objectief afgedicht tegen stof en vocht.

Panasonic 35-100mm

42mm f/1.2 en 150mm f/2.8 in ontwikkeling

Tijdens de presentatie van de nieuwe camera maakte Panasonic bekend te werken aan twee nieuwe objectieven. Het gaat om een zeer lichtsterke 42mm f/1.2 en een 150mm f/2.8 tele-objectief. Veel details over het nieuwe tweetal zijn er nog niet, de objectieven worden in de loop van 2013 verwacht.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Panasonic Lumix GH3 wordt in november verwacht. De adviesprijs voor de losse body zal 1200 euro bedragen.

Panasonic GH3 back

afbeelding van Laagwater

Mooi overzichtelijke review. Als grootte geen bezwaar is krijg je een camera die erg veel kan voor 1200 euro. Jullie link naar meer detail van een gehackte GH2 werkt bij mij alleen niet. Dat filmpje van Dhr. Bloom is geweldig!

afbeelding van Julian

Bedankt!

De link is aangepast en werkt nu.