5 gebruikelijke Photoshop foutjes

5 gebruikelijke Photoshop foutjes

Fabienne Keijzer 7281
Vrijwel de meeste fotografen gebruiken Photoshop om foto’s te bewerken, maar lang niet alle fotografen gebruiken het programma op de meest efficiënte manier. Deze tutorial behandelt de 5 meest gebruikelijke Photoshop foutjes en hoe je ze kunt voorkomen.

5 gebruikelijke Photoshop foutjes voorkomen

In deze korte video van Photoshop Tutorials leer je over de 5 meest gebruikelijke foutjes die fotografen maken met in bewerkingsprogramma. Gelukkig zijn het geen erge fouten en kun je ze gemakkelijk voorkomen en verhelpen.

 

 

Teveel lagen

Je kent het vast wel. De overdadigheid aan lagen zorgt ervoor dat jij door de bomen het bos niet meer ziet. Welke laag past nu wat aan? Je document wordt onoverzichtelijk en rommelig. Een makkelijke oplossing is het gebruiken van adjustment layers.

Smart Objects

Een andere handige oplossing is het gebruik van Smart Objects. Hiermee kun je verschillende onderdelen in lagen aanpassen zonder dat je deze volledig moet verwijderen als het niet goed is. Ook blijft de kwaliteit van het beeld optimaal en kun je de grootte aanpassen zonder resolutie te verliezen.

Verkeerde document instellingen

Het veranderen van je dpi van 72 naar 300 zal geen verschil laten zien bij een foto met dezelfde resolutie. Het gaat daarbij echt om de afmetingen van de pixels. Deze zullen voor een scherpere foto zorgen.

Laat de printer zijn werk doen

Pas niet zelf je kleuren aan naar CMYK, de printer zet de kleuren vaak automatisch om in de beste instellingen. Het zelf veranderen van het kleurprofiel kan soms voor een verminderde kwaliteit zorgen.

Heb jij nog tips?

Heb jij zelf nog tips om de workflow in Photoshop te verbeteren? Laat ze hieronder achter, wellicht heeft iemand anders er iets aan!

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van Anton H

DPI grootte van je pixels... Waarom is het begrip DPI toch zo lastig voor velen. Voor digitaal beeld is DPI totaal irrelevant. Het staat namelijk voor dots per inch en dat is alleen belangrijk als je gaat afdrukken. Het gaat namelijk om het aantal druppels inkt per inch. Een foto van 20 megapixel blijft een foto van 20 megapixel, of je nu het document instelt op 72 of 300 DPI. Als je gaat afdrukken wordt de print van 72 DPI veel groter, maar zal de kwaliteit op detailniveau minder zijn dan die van 300 DPI. Fotoprints zijn meestal 300 DPI, maar bijvoorbeeld een poster in een bushokje is baan 72 DPI. Je staat immers toch nooit met je neus zo dicht op zo'n poster als op een mooie fotoprint. En anders zou je honderden megapixel nodig hebben voor grote reclameposters.

Lang verhaal kort, DPI heeft niks maar dan ook niks met de kwaliteit van een digitaal bestand te maken!