TED-talk: Waarom we foto's van onszelf haten

Julian 3869 4
Het is een bekend kwaaltje van fotografen: we staan graag achter de camera, maar liever niet ervoor. Veel meer mensen hebben een sterke negatieve reactie bij het zien van een foto waar ze zelf opstaan. Hoe komt dat? Ducan Davidson heeft een theorie.

Davidson is zelf fotograaf voor de organisatie van TED. Nu staat hij zelf op het podium om een praatje te houden. In 2,5 minuten legt hij uit waarom de meeste mensen zich zo snel afkeren van foto's waar ze zelf opstaan.

Volgens Ducan komt dat door je persoonlijke perceptie van de foto. Veel dingen die we zien halen we direct uit ons geheugen. Kijk je naar een bekend logo, dan heb je aan een halve blik genoeg om met je brein het hele plaatje in te vullen.

Dat zou ook het geval zijn als we naar foto's van onszelf kijken. We zien als het ware niet de foto, maar een eigen perceptie die wordt gevoed door ons geheugen. Davidson geeft aan 'slechts' fotograaf te zijn en of zijn theorie echt te verklaren is weet hij zelf ook nog niet, maar het is in ieder geval een interessante blik op de kwestie.

afbeelding van maartendeboer

Grappig, ik denk ook dat dit deels te maken heeft met het beeld dat we van ons zelf hebben, als je dingen aan je zelf niet mooi vind zie jij die als eerste op de foto terwijl andere mensen heel anders tegen de foto aan kijken.

afbeelding van maartendeboer

Ohja, en ik sta zelf trouwens ook helemaal niet graag voor de camera, liever er achter!

afbeelding van Marijn

Foto's die gespiegeld zijn, zijn vaak een stuk natuurlijker voor degene die erop staat. Niet zo raar als je jezelf meestal in de spiegel ziet.

afbeelding van Scrat

Een (pasfoto)fotograaf vertelde mij ook eens over deze perceptie: als je een foto in spiegelbeeld laat zien aan de gefotografeerde is de beleving heel anders/positiever --> zo ziet hij/zij zich meestal ook in de spiegel; dus meer herkenning/acceptatie.
plausibele verklaring...