Spuitbare batterij kan cameraontwerp sterk beïnvloeden

Jesse Kraal 4284
Amerikaanse wetenschappers zijn er in geslaagd een batterij te ontwikkelen die je in vijf lagen kunt opspuiten op vrijwel elk oppervlak. Voor je stroomvoorziening zit je dus niet langer vast aan een ruimtevretende accu. De batterij zou onderdeel kunnen worden van de behuizing.

Veel batterijen en accu's bestaan uit één of meerdere cilinders, die op hun beurt weer bestaan uit een rol van verschillende lagen. Het belangrijkste zijn de kathode en de anode, maar er zijn ook lagen nodig die direct contact tussen de geladen delen voorkomen. Op zich een efficiënte manier om een batterij te maken, in een apparaat neemt het echter een aanzienlijke hoeveelheid ruimte in.

Spuitbare batterij

Onderzoekers uit Texas hebben een manier gevonden om de benodigde vijf lagen met een standaard spuitproces op vrijwel elk oppervlak aan te kunnen brengen. De minimale dikte van de batterij bedraagt slechts 0,5 mm. Ze publiceren het onderzoek op de wetenschappelijke website Nature.com. Zeker voor apparatuur waarin weinig accu's worden gewisseld, zoals telefoons, laptops en compactcamera's biedt deze nieuwe techniek mogelijkheden. Je kunt de batterij simpelweg aan de binnenkant van de behuizing aanbrengen, zonder dat je een aanzienlijk deel aan ruimte moet bewaren voor een relatief grote accu. De behuizing kan daardoor kleiner of dunner worden, wellicht ook ergonomischer.

Batterij
Links een conventionele batterij, rechts de spuitbare batterij die op vrijwel elk oppervlak kan worden aangebracht. Foto: Nature.com

Nadelen

Nadelen zijn er natuurlijk ook, zo gaan batterijen en accu's over het algemeen minder lang mee dan de apparaten waar ze in zitten. Ook is er geen mogelijkheid om accu's te verwisselen als je zonder stroom zit en bij een defecte batterij zul je de complete behuizing moeten vervangen. Toch krijg je nu al steeds meer apparaten waar de accu niet verwisselbaar is. Denk aan de iPhone maar bijvoorbeeld ook aan de Sony J10, een compactcamera met een geïntegreerde batterij en niet verwisselbaar geheugen. De nieuwe fabricagetechniek voor batterijen zal de opkomst van dergelijke apparaten wel eens sterk kunnen versnellen.

Batterij
Glas, kunststof, metaal: het materiaal waarop je de batterij wilt aanbrengen maakt niet uit. Zelfs een bierpul (G) behoort tot de mogelijkheden. Foto: Nature.com

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Marco Mackenbach

Qua oppervlakte maakt het niets uit, je hebt nog steeds dezelfde capaciteit nodig. Kijk naar de platte accu in een Apple notebook; zo plat als wat maar qua oppervlakte een stuk groter.

afbeelding van jesse kraal

Daar heb je natuurlijk gelijk in, maar je bent wel veel flexibeler wáár je die oppervlakte kwijt wil, waardoor je veel efficienter kunt ontwerpen.