Op de Photokina: Sigma SD Quattro H

Op de Photokina: Sigma SD Quattro H

Jasper van Bladel 3347
Onlangs hebben we de nieuwe Sigma SD Quattro uitgebreid kunnen testen. Er komt echter nog een variant van de SD Quattro op de markt: de H. Die konden we al even bekijken op de Photokina.

Nu is er qua ontwerp geen enkel verschil te zien tussen de H en de normale SD Quattro, het verschil zit hem in de binnenkant van de camera. De H heeft een aps-h sensor, die qua grootte anders is dan de aps-c-sensor in de SD Quattro. Verder is het natuurlijk ook een meerlaags Foveon-sensor, die zorgt voor een indrukwekkende resolutie. De SD Quattro heeft een sensor met APS-C-formaat met 19,6 megapixel in de bovenste laag van de sensor, wat gezien het bijzondere karakter van de sensor een equivalent oplevert van 39 megapixel als je hem vergelijkt met ‘normale’ sensoren. De SD Quattro H heeft een APS-H-sensor, die 25,5 megapixel op de been brengt. Het equivalent daarvan is een indrukwekkende 51 megapixel.

Goed bevallen

De SD Quattro is ons goed bevallen tijdens onze eerdere test. De resolutie ligt op hetzelfde niveau als dat van bijvoorbeeld een Nikon D810, al lijkt de resolutie bij 100% van RAW én bij jpg veel hoger te zijn dan hij is. Op pixelniveau haalt hij een 20 à 25% hogere resolutie dan de Nikon D810. De resolutie van de Pentax K1 met sensor shift is vergelijkbaar met die van de Sigma. Effectief haalt de Quattro dus D810-nivau uit APS-C, een bewonderenswaardig resultaat. Niettemin is de scherpte-indruk (ook belangrijk) nog hoger, wat te verklaren is doordat er per pixel geen onduidelijkheid is over de kleuren. Dit door de bijzondere constructie van de sensor. Het micro-contrast ligt op het niveau van de D810.

De camera is verbluffend als je als fotograaf weet wat je doet. Ook heeft de camera een aantal nadelen, maar als je daar omheen kunt en wilt werken is het een zeer interessante camera.

Test

De H belooft nog indrukwekkender te zijn, gewoonweg omdat we qua resolutie en microcontrast nog meer van deze camera verwachten. Fotograferen konden we er echter nog niet mee, dus voordat we die hypothese kunnen staven zijn we een tijdje verder.

DIGIFOTO & Photokina 2016

DIGIFOTO is aanwezig in Keulen met een groot redactie team bestaande uit fotografen, journalisten en een video team. Lees hier alles over Photokina 2016 en volg Facebook, Twitter, Instagram & Google+ voor het laatste nieuws!

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Jo Buets

"Ook heeft de camera een aantal nadelen". Het zou handig zijn voor de beeldvorming om deze nadelen dan ook even te vermelden.

afbeelding van Anoniem

Ook mijn gedacht :-)

afbeelding van Jasper van Bladel

Dat klopt. De autofocus van de SD Quattro is niet bijzonder snel en de verversingssnelheid in de zoeker is niet optimaal. Ook kun je de RAW-beelden alleen via Sigma-software openen en behoren de ruisprestaties niet tot de top.

Maar, en dat is het grote punt van deze camera, hij is fantastisch als de fotograaf weet wat hij of zij doet. En laten we eerlijk zijn, welke goede fotograaf weet dat nu niet?