James Mollison - 'Where Children Sleep'

Redactie DIGIFOTO Pro 3938
De een heeft een slaapkamer vol met speelgoed en kleding, de ander heeft een klein stukje grond in de openlucht. In het fotoboek 'Where Children Sleep' laat James Mollison je het heiligdom van kinderen over de hele wereld zien: hun slaapkamer.

De cover van 'Where Children Sleep' doet je al meteen denken aan je eigen kindertijd. Er staat niet alleen een afbeelding van een mobiel (die bewegende poppetjes die vroeger boven je wieg hingen) op, hij ook is ook gedrukt met glow-in-the-dark-inkt. Het boek zelf gaat echter over een serieuzer onderwerp: kinderrechten.

Bij het onderwerp denk je al snel aan foto's van kinderen die je zielig aankijken en je zo over moeten halen om geld te storten. Toen Fabrica, Benetton's creatieve laboratorium, James in 2006 vroeg om dit onderwerp te fotograferen, besloot hij het eens op een andere manier aan te pakken. Hij dacht daarbij terug aan zijn eigen kinderslaapkamer. Dit was voor hem zijn eigen 'heiligdom', waar hij zich - wat er ook gebeurde - altijd in terug kon trekken.

Idee

James kwam met het idee om kinderen van over de hele wereld te fotograferen. En dan niet alleen een portret van de kinderen zelf, maar ook een portret van hun slaapkamers. Hij wil hiermee vooral de ongelijkheid op de wereld laten zien. Dat doet hij door portretten te maken in landen als Afrika, maar ook in rijkere landen als Amerika.

'Echt'

Fabrica was het niet helemaal eens met dit concept. 'Toen ik het voorstel deed, wezen ze mijn idee af', vertelt James. De fotograaf denkt dat dit komt omdat ze bezorgd waren over het feit dat hij ook welvarende kinderen zou gaan fotograferen, die eigenlijk niks met kinderrechten te maken hebben. James zag dit echter anders: 'Voor mij is dit punt erg belangrijk, omdat ik, als ik naar andere liefdadigheidsbeelden kijk, vaak foto's zie van arme kinderen die het beeld scheppen alsof ze in een andere wereld leven. Bijna een soort van hel op aarde.' Dat wil de fotograaf juist niet, hij wil dat de foto's 'echt' aanvoelen.

Foto van de tienjarige Ryuta uit Japan. Hij woont in de hoofdstad Tokio en is kampioen sumo­worstelen. © James Mollison

Bewijzen

Ondanks de afwijzing ging James toch op reis om foto's te maken voor zijn project. Hij schoot een paar portretten van slaapkamers en de bijbehorende kinderen. In de slaapkamerfoto wil hij zoveel mogelijk laten zien, terwijl hij de portretten juist heel oppervlakkig houdt. De kinderen werden dan ook allemaal gefotografeerd voor eenzelfde, blanke achtergrond. Er moest namelijk een gelijkenis ontstaan tussen de kinderen.

Na zijn reis liet hij zijn eerste beelden aan Fabrica zien. 'Vanaf dat moment begonnen ze het te zien', vertelt James trots. Het balletje begon te rollen. Fabrica liet de beelden aan kinderrechten­organisatie Save The Children zien en ook zij waren meteen enthousiast. Save The Children besloot om samen met Fabrica het fotoproject te financieren en James kon van start.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van smroessingh@hotmail.com

Hallo,

Ik zoncht de fotot's van slaapkamers van kinderen over de hele wereld.
Er was een tijdje een tentoonstelling van geweest in Den Haag.
Dat was eind maart.
Ik heb de tentoonstelling hellaas niet kunnen zien.
Op zonsddag was het gemeende huis gesloten en de zaterdag er op 24 maart was de tentoonstelling net weg. Anders had ik weer foto's gemaakt van die fotos.
Volgens mij komen die foto's ook op kinderpostzegels uit.
Ik weet niet welk jaar. Dit of volgend jaar.
Maar ik ben benieuwd naar alle foto's van die konderen en hun slaaap kamers. Op welke site kan ik dat zien.
de slaapkamers zijn gefotografeerd daar een Engelsman James.....

Vriendelijke groeten,

Sonja Roessingh

afbeelding van jesse kraal

Alle foto's uit de serie vind je in James Mollison's fotoboek, al weet ik uit ervaring dat dit boek met enige regelmaat is uitverkocht. Meer foto's zou je op de website van de fotograaf moeten kunnen zien, maar die lijkt momenteel uit de lucht.