Blinden zien door digitale beeldsensor in oog

Jasper van Bladel 2667
Digitale beeldsensoren zijn niet alleen fijn voor in je camera, nu blijkt dat ze ook gebruikt kunnen worden om blinden een gedeelte van hun zicht terug te geven. In Oxford zijn doktoren erin geslaagd om minuscule beeldsensoren in het oog te bouwen.

Twee blinde mannen, Chris James en Robin Millar, kunnen weer gedeeltelijk zien na een behandeling in het Eye Hostpital in het Britse Oxford. De doktoren in het ziekenhuis hebben dat kunnen bereiken met hulp van minuscule beeldsensoren met 1500 pixels (0,0015-megapixel).


Een röntgenfoto met daarop de nieuwste vinding uit Engeland

Signaal naar oogzenuw

Die sensoren werden aangebracht aan de achterkant van ieder oog en toen verbonden met de oogzenuw. Elke keer als de sensor licht opvangt stuurt deze een signaal naar de hersenen via de oogzenuw. Achter het oor zit een controle-unit ingebouwd die het proces aanstuurt.

Geen perfect zicht

Het is niet zo dat James en Millar nu perfect kunnen zien. Ze kunnen nu licht en wat vage vormen onderscheiden. James vond het een magisch moment, toen hij opeens weer lichtflitsen kon waarnemen, zei hij tegen de BBC. De sensor heeft zijn netvlies na meer dan tien jaar van volledige blindheid weer kunnen activeren.

De toekomst

De doktoren hopen dat naarmate de sensor langer zijn werk doet de hersenen de signalen steeds beter gaan interpreteren, en het zicht beter wordt.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper

afbeelding van Anonymous

Zijn netvlies kunnen activeren :' )?