Hands-On en testfoto's: Sony RX100 II

Hands-On: Sony RX100 II (testfoto's)

Julian Huijbregts 29330
De Sony RX100 II lijkt in eerste instantie een kleine update van de bestaande RX100. Toch heeft Sony de nieuwe high-end-compactcamera van heel wat verbeteringen weten te voorzien. Een dag voor de officiële introductie konden we aan de slag met de camera. Dit zijn onze ervaringen.

Bekijk je de Sony RX100 II van de voorkant, dan lijkt het toestel nauwelijks te verschillen van de RX100. Enkel de bovenkant geeft een hint: de RX100 II beschikt nu over een standaardflitsschoen, net als alle andere recente Sony-camera's.

Sony RX100 II front

Uitklapscherm

Aan de achterkant zien we meer verschillen. Het uitklapscherm springt in het oog. De RX100 II heeft net als de originele RX100 een 3-inch display met 4:3-verhouding en 1,3 miljoen beeldpunten.  De resolutie van het scherm is gelijk aan displays met 921.000 subpixels, maar het gaat om een zogenaamd 'WhiteMagic'-display met rgbw-indeling. Extra witte subpixels zorgen voor heldere weergave. Nieuw is de mogelijkheid om het scherm 84 graden naar boven en 45 graden naar beneden uit te klappen. De flitsschoen en het uitklapscherm zijn de meest in het oog springende fysieke wijzigingen, er zijn er echter meer: de hdmi-poort is verplaatst naar de zijkant van de camera. Bij de RX100 zat deze wat onhandig aan de onderkant.

Sony RX100 II scherm

Exmor R-sensor

Groter nieuws is er te vinden aan de binnenkant. Want hoewel de RX100 II net als de RX100 over een 1-inch 20,2-megapixelsensor beschikt, gaat het wel degelijk om een nieuwe chip. Het aantal megapixels en het formaat (13.2 x 8.8mm) is gelijk, maar dit maal is het een Exmor R-sensor. Die 'R' duidt op een cmos met bsi-ontwerp dat meer licht vangt en dus voor betere ruisprestaties moet zorgen. De RX100 beschikte over een conventionele cmos-sensor.

De nieuwe sensor komt met een nieuw iso-bereik: van 160 tot 12.800, iso 100 en 125 zijn mogelijk als digitale iso-waarde. De originele RX100 had een iso-bereik van 125 tot 6400 met 'uitbreiding' naar 80 en 100. Wat snelheid betreft is er niets veranderd: de RX100 II schiet maximaal 2,5 beelden per seconde en in de Speed Priority Mode 10 bps.

Sony RX100 II sensor

Multi Interface Shoe

We hadden het al even over de flitsschoen. Deze heeft op de RX100 II de pasvorm volgens de iso-standaard. Sony heeft echter elektronische contacten toegevoegd en daarmee is het een 'Multi Interface Shoe' geworden. Diezelfde vind je terug op de Sony RX1(R) en de Sony NEX-6. Dat betekent dat je accessoires zoals flitsers en microfoons uit kunt wisselen. Ook beschikt de RX100 II over een 'Multi Terminal', aan de zijkant van de camera kun je hier bijvoorbeeld een geavanceerde draadontspanner inprikken.

Multi Interface Shoe

Optionele elektronische zoeker

Een gemis op de RX100 was het ontbreken van een mogelijkheid om een externe zoeker aan te sluiten. De Multi Interface Shoe lost dat probleem op, nu kun je de oled-evf-accessoire die Sony eerder voor de RX1 op de markt bracht gebruiken op je RX100 II. Deze zoeker is gebaseerd op dezelfde technologie als de evf's in camera's als de NEX-7 en Sony A99 en beschikt over een indrukwekkende 2,4 miljoen beeldpunten.

Eén (flink) nadeel: het prijskaartje. De evf voor de RX1 kost maar liefst 448,99 euro. Dat terwijl Sony een vergelijkbare externe evf op de markt bracht voor de NEX-5(R) voor 349 euro. Die kun je echter niet gebruiken op de RX100 II, het externe zoekertje voor de NEX maakt gebruik van een andere aansluiting.

Sony RX100 II evf

Filteradapter

Sony bood bij de RX100 geen mogelijkheid om filters te gebruiken op het toestel. Een flink gemis bij een high-end-compactcamera. Fabrikanten van accessoires sprongen daar op in, zo maakte Lensmate een plaksysteem waardoor je filters kunt gebruiken op de camera.

Sony heeft daar blijkbaar goed naar gekeken, want de fabrikant brengt nut een vergelijkbaar systeem uit voor de RX100 II (en gezien het objectief hetzelfde is, kun je het nieuwe filterssyteem ook op de RX100 gebruiken). De filteradapter bestaat uit een klein onderdeeltje dat je permanent op de voorkant van het objectief plakt. Met een kliksysteem bevestig je daar een filteradapter op met 49mm schroefdraad.

Verbeterde filmfunctie

De Sony RX100 is niet alleen populair bij fotografen die op zoek zijn naar hoge kwaliteit in een zo klein mogelijk formaat, ook filmmakers die dezelfde eisen stellen konden terecht bij de RX100. Het toestel levert erg goede filmbeelden af, maar kent wel wat beperkingen. Zo zijn de camera's regioafhankelijk. Koop je in Europa een RX100 dan kun je filmen in 50p/50i (PAL), in de VS en Azië is dat 60p/60i. Een optie voor 24 bps ontbreekt op beide modellen.

Sony RX100 II side
De hdmi-uitgang zit nu aan de zijkant van de camera. Handig voor filmers die een externe monitor willen aansluiten.

PAL én NTSC, maar wel omslachtig

Sony laat je bij de RX100 II in het menu kiezen uit PAL en NTSC. Bovendien heb je nu ook keuze uit 25p (PAL) en 24p (NTSC). Helaas gaat het schakelen tussen PAL en NTSC wat omslachtig. De camera dient hiervoor te herstarten en wil daarbij ook nog eens je geheugenkaart legen. In de korte tijd dat we dit konden proberen leek het erop dat de RX100 II je foto's wel laat staan bij het wisselen van PAL naar NTSC, maar als je eerst filmbeelden geschoten hebt in de ene stand en wil wisselen naar de andere stand, dan ben je deze kwijt. Hopelijk weet Sony dit nog aan te passen met een firmware-update, anders zul je het moeten oplossen door twee geheugenkaarten te gebruiken als je tijdens je shoot wilt wisselen.

Waarom wisselen tussen PAL en NTSC vraag je je wellicht af? In de praktijk kan het voorkomen dat je een project schiet met 25 bps. Wil je slowmotion-beelden toevoegen, dan kun je in 50 bps schieten en dit 2x vertragen. Door met 60 bps (NTSC) te schieten kun je echter een slowmotion-effect van 60/25 = 2,4x bereiken.

Microfoon

Geluid wordt opgenomen met een ingebouwde microfoon. Net als bij de RX100 ontbreekt een jack-plug voor een extern exemplaar. Wel kun je Sony's eigen externe stereomicrofoon aansluiten via de Multi Interface Shoe op de RX100 II.

RX100 II microfoon

Wifi en NFC

Geheel nieuw is wifi. Sony voorziet de RX100 II ook van een nfc-chip waardoor je snel een connectie kunt maken tussen smartphone/tablet en camera. Vervolgens kun je via de Play Memories app (iOS en Android) het beeld van de camera op je telefoon of tablet toveren en op afstand foto's en video's maken. We konden dit in de praktijk uitproberen, het werkt goed en de beelden die we in dit geval op onze smartphone (Samsung Galaxy S3) te zien kregen waren geheel vloeiend.

Carl Zeiss Vario-Sonnar T* 28-100mm

Wat Sony niet veranderd heeft, is het objectief. De Carl Zeiss Vario-sonnar T* 10.4-37.1mm f/1.8-4.9 (fullframe-quivalent van 28-100mm) is direct overgenomen uit de RX100. Het is jammer dat Sony de RX100 II niet wat lichtsterker heeft kunnen maken in de telestand, maar ook te begrijpen: dat is simpelweg onmogelijk met behoud van het compacte formaat.

Het objectief is opgebouwd uit 7 elementen in 6 groepen en beschikt over Optical Steadyshot – beeldstabilisatie die zowel bij het fotograferen als het filmen zijn werk doet.

Sony RX100 II exploded view

Ietsje groter en zwaarder

Het uitklapscherm heeft gezorgd voor een kleine toename in gewicht en formaat. Met 101.6 x 58.1 x 38.3mm is de breedte en hoogte gelijk aan de RX100, de RX100 II is echter zo'n 2mm dikker dan het eerste model.

Leg de RX100 II met batterij en geheugenkaart op de weegschaal en je leest 281 gram af. Dat is zo'n 40 gram meer dan de RX100 in diezelfde configuratie. Het lijkt minimaal, maar het is toch een verschil van 17 procent. Je zult je niet vertillen aan de RX100 II en de toegevoegde waarde van het uitklapscherm is wat ons betreft groter dan het nadeel van het grotere formaat en hogere gewicht, toch is het een klein nadeel voor een camera die zo sterk op zijn afmetingen leunt.

De batterij in de Sony RX100 II (hetzelfde exemplaar als in de RX100) is goed voor 350 foto's of 80 minuten video, volgens de CIPA-norm. Dat is iets meer dan de 330 foto's die je volgens diezelfde norm met een RX100 kunt maken.

Sony RX100 II top

Testfoto's

In de Hortus Botanicus te Amsterdam gingen we aan de slag met de RX100 II. In onderstaande slideshow hebben we een set foto's verzameld die je kunt downloaden in volledige resolutie. We schoten in raw en hebben de bestanden omgezet met Adobe Camera Raw (standaardinstellingen). Alle foto's zijn te bekijken in groot formaat en/of te downloaden in volledige resolutie via de optie in het menu.

Geen directe concurrentie

Sony wist in 2012 te verrassen met de RX100. Het was voor het eerst dat een relatief grote sensor en een zoomobjectief gecombineerd werden in zo'n klein ontwerp. We hadden destijds eigenlijk wel verwacht dat meer fabrikanten zouden volgen, maar dat bleek niet het geval. De concurrentie blijft in high-end-compactcamera's gebruikmaken van de veel kleinere 1/1.7-inchsensor.

Er zijn wel meer camera's met grote sensor en vast objectief op de markt. Zelfs modellen met een grotere aps-c-sensor, zoals de Nikon Coolpix A en Ricoh GRD. Dit tweetal heeft echter een vast brandpunt van 28mm (kleinbeeld-equivalent). Andere compact's met grote sensor zijn fors groter dan de RX100 II en passen niet of nauwelijks in een broek- of jaszak. Dat maakt de RX100 (II) nog steeds een unieke camera.

Prijs en beschikbaarheid

Sony brengt de RX100 II eind juli op de markt in Nederland. De adviesprijs bedraagt 750 euro. Dat is 100 euro meer dan de introductieprijs van de RX100. Een flink bedrag (wellicht heeft dat te maken met het uitblijven van directe concurrentie), maar  desalniettemin vinden we de vernieuwingen de meerprijs ten opzichte van de RX100 waard.

Sony RX100 II systeem

afbeelding van John Van

Dank voor deze "review".
Heel duidelijk.

afbeelding van anneline mook

Beste Julian,

Mijn Sony RX100ii heeft een opslagprobleem. De lege geheugenkaart (ultima pro) heeft 8GB maar het toestel geeft al aan bij zo'n 20 foto's geen opslagcapaciteit meer te hebben.

afbeelding van . H. Hofland

Ben niet zo heel erg tev reden met de camera. heb zelf een RX100. ten eerste heeft het toestel problemen met scherpstellen, dan vooral van kortbij en in macrostand, het noopt om het uit te schakelen en opnieuw te starten. De menu knop aan de bovenkant van het toestel kent problemen in de P stand, telkens als je het hebt geactiveerd gaat hij terug naar de beginstand het introductiescherm ervan. Maar het ergste van alles is de problemen met het display. Het is zulk zacht glas, en er is niets voor nodig om er een kras op te krijgen, heb het toestel nu drie jaar, en is momenteel in reparatie om voor een vierde keer een nieuw display te laten plaatsen, eerder drie keren liet telkens de lijm laag los waarmee het op de body is geplaatst, en dat het twee keer buiten de garantie periode is gebeurd. Een kostbare ingreep, ook nu weer ca €130.00 om het te vervangen. Heb ook nog een Canon en een NIkon camera, beiden kennen dat probleem in het geheel niet, en worden in dezelfde omstandigheden en op de zelfde manier gebruikt als als de Sony DSC- RX100. Dus voor mij geen Sony meer. Voor hetzelfde geld koop je van een ander merk ook een prima camera, vaak nog goedkoper met ongeveer dezelfde mogelijkheden.