Review | Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD

Review | Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD

Redactie DIGIFOTO Pro 6444
Er verschijnen de laatste tijd steeds meer indrukwekkende 35mm-primeobjectieven. Zo kwam Canon met de vernieuwde EF 35mm f/1.4L USM II en ook Sigma heeft vanuit haar Art-serie de indrukwekkende 35mm f/1.4 DG HSM Art afgeleverd.Tot nu toe keek Tamron stilletjes toe, maar daar wil het Japanse bedrijf nu verandering in brengen. We bekijken de Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD.

Ambitieuze specificaties en een geheel nieuw ontwerp moeten ervoor zorgen dat de bestaande Super Performance-serie (SP) van Tamron een ware renaissance beleeft. Waar de SP-serie eerder bekend stond om macro- en zoomobjectieven, wil Tamron nu de nadruk leggen op primes voor allround gebruik. De eerste objectieven uit de nieuwe SP-generatie zijn de Tamron SP 45mm f/1.8 VC USD, bestaande uit 10 elementen in 8 groepen en de SP 35mm f/1.8 VC USD, bestaande uit 10 elementen in 9 groepen. Wij hebben het 35mm-objectief uitgebreid getest.

Het nieuwe imago begint dan wel bij een nieuw lettertype en een hippe verpakking, maar laat zich ook meteen vertalen naar de behuizing van het objectief. Deze is voornamelijk van metaal en voelt daardoor degelijk aan. Het is duidelijk dat Tamron goed naar Sigma heeft gekeken bij het ontwerpen ervan. Ook is het objectief voorzien van afdichtringen tegen vocht en stof. Het is bij de vatting afgedicht met een mooie zilveren ring, die naast de geboden bescherming ook esthetisch goed aansluit bij het imago dat Tamron wil uitstralen. De frontlens is met een fluorcoating bewerkt die water- en vuilafstotend is, zodat je hem makkelijk kunt schoonvegen in zwaar weer. Tot slot is het objectief nog op twee andere plekken voorzien van een vochtwerende afdichting; je kunt er dus gerust mee aan de slag in de stromende regen.

Camera: Canon EOS 700D

Brandpunt: 35mm
Diafragma: f/1.8
Sluitertijd: 1/100
ISO: 100

De brede rubberen scherpstelring voelt soepel aan en focust makkelijk handmatig. Autofocus werkt helaas iets minder goed. Hoewel het in veel gevallen vrij precies en stil verloopt, is het objectief soms lang aan het jagen op een focuspunt. Het gewicht, dat mede door de metalen behuizing en de beeldstabilisatie uitkomt op 480 gram, voelt goed gebalanceerd, ook op een kleinere dslr.

Het objectief biedt een maximale diafragmaopening van f/1.8, dat is iets minder dan de f/1.4 van Sigma. Daar staat de VC-beeldstabilisatie in de Tamron tegenover, waardoor je de sluitertijd theoretisch tot drie stops lager kunt gebruiken bij weinig licht. In de praktijk kwamen wij echter tot twee stops. De combinatie van beeldstabilisatie met de soepele scherpstelring maakt het objectief ook interessant voor filmmakers. Daarnaast is de beeldstabilisatie volgens Tamron gericht op de toekomst, namelijk op camera’s met veel megapixels, zoals de Nikon D810 of de Canon 5Ds. Hierbij kan de minste trilling al voor een minder resultaat zorgen, wat door beeldstabilisatie kan worden voorkomen. Hoewel dit momenteel nog voor een kleine doelgroep speelt, kan het handig zijn als je ooit de overstap wilt maken naar meer megapixels. Het objectief biedt overigens geen VC-beeldstabilisatie bij de later te verschijnen Sony A-uitvoering, aangezien deze camera's al voorzien zijn van interne stabilisatie.

Optische prestaties

Het objectief heeft een prettige minimale scherpstelafstand. Deze is slechts 20cm en zorgt voor een 0.45x vergroting, wat zeldzaam is voor een 35mm-objectief. Dit biedt macro-achtige kwaliteiten en dat is indrukwekkend als je beseft hoe vlijmscherp dit objectief kan zijn. Een waterdruppel op een grassprietje komt moeiteloos reusachtig in beeld, met scherpe contouren. De middenscherpte is bij een diafragma van f/1.8 prima en zelfs amper te onderscheiden van f/6.3 en f/8, waar het objectief op zijn scherpst is. In de hoeken is vanzelfsprekend wel te merken dat het diafragma open staat en treedt er vervaging op. Gelukkig is dat op f/2.8 al grotendeels verholpen. Hoewel er op f/1.8 sprake is van vignettering, is ook die grotendeels weggetrokken als we het diafragma dichtdraaien naar f/2 en f/2.8. In alle situaties weet dit objectief een indrukwekkende scherpte neer te zetten, waardoor het de concurrentie met Sigma prima aankan. Tot slot is het objectief goed in staat om 'flare' en 'ghosting' tegen te gaan; bij fel tegenlicht van de zon verschijnen er amper flares of storende ghosting-elementen. Ook de minimale distorsie is een indrukwekkend aspect van de Tamron SP 35mm f/1.8.

Camera: Canon EOS 700D

Brandpunt: 35mm
Diafragma: f/1.8
Sluitertijd: 1/200
ISO: 100

Echter, niet alles aan het objectief getuigt van ‘Super Performance’. Met name chromatische aberraties zijn niet altijd onder controle. Met een wijd open diafragma zijn er bij de kleinste hoeveelheid contrast vaak al chromatische aberraties zichtbaar in de vorm van paarse lijnen. Dit is niet altijd even makkelijk te corrigeren in raw-conversie zonder kleurdetail te verliezen. Ook zijn er soms groenblauwe lijnen zichtbaar in de 'bokeh', die verder erg rustig oogt en dankzij negen diafragmalamellen mooi rond is. In een aantal gevallen trekt de kleurafwijking pas weg bij een diafragma van f/3.2. Afgezien van deze foutjes worden kleuren over het algemeen natuurlijk en helder weergegeven.

Conclusie

Al met al is de Tamron SP 35mm f/1.8 VC USD een indrukwekkend objectief, dat de concurrentie met de Sigma-variant op veel punten goed aankan en zelfs haar eigen unieke functies toevoegt, zoals VC-beeldstabilisatie en afdichting tegen vocht en stof. Toch laat het objectief wat steekjes vallen, zeker op het gebied van chromatische aberraties en autofocus. Als je twijfelt tussen de Sigma en de Tamron, die voor vergelijkbare prijzen beschikbaar zijn, is het handig om af te wegen aan welke kwaliteiten je het meeste waarde hecht in een allround 35mm-objectief. Toch mogen we stellen dat Tamron de SP-serie succesvol opnieuw heeft uitgevonden.

Beoordeling:

Scherpte: 5
Vervormingen: 3
Autofocus: 3
Behuizing: 5
Prijs/Kwaliteit: 4,5

Specificaties

Adviesprijs: € 769,-
Diafragma: f/1.8 – f/16
Filtermaat: 67mm
Min. focusafstand: 20 cm
Afmetingen: 80,4 x 80,8/78,3mm (Canon/Nikon-uitvoering)
Gewicht: 480/450 gram (Canon/Nikon-uitvoering)
Opbouw: 10 elementen in 9 groepen
Beeldstabilisatie: Ja
Accessoires: Zonnekap
Geschikt voor: Fullframe en aps-c
Verkrijgbaar voor: Canon EF, Nikon F, Sony A (zonder VC)
Importeur: www.transcontinenta.nl

 

 

Tekst en fotografie: Maarten Jacobi

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Anoniem

Kunnen jullie hem ook is vergelijken met Canon 35mm F2 IS.

afbeelding van PieterMolenaar

Ik vrees dat het objectief inmiddels alweer enige tijd terug is bij de fabrikant/importeur. Vandaar dat we hem niet kunnen vergelijken met de Canon 35mm F2 IS.

afbeelding van RHBoks

Leuk zou een test zijn met de Canon 35mm en Nikon 35mm 1.8 voor in de toekomst