Sony A7R II - Autofocus met Canon-objectieven

Eerste indruk: Sony A7R II - Autofocus met Canon-objectieven

Julian Huijbregts 15225
Sony wist vorige week te verrassen met de aankondiging van de A7R II. De camera beschikt over indrukwekkende specificaties, waaronder een autofocusysteem met 399 punten, dat ook nog eens zou moeten werken in combinatie met Canon EF-objectieven. Wij kregen de kans om een eerste indruk op te doen.

Hoewel er al langere tijd geruchten gingen over een opvolger van de in 2013 geïntroduceerde Sony A7R, kwam de aankondiging van het nieuwe topmodel als een verrassing. Alleen in New York organiseerde de fabrikant een evenement voor de Amerikaanse pers.

Niet alleen de aankondiging kwam als een verrasing, ook veel van de specificaties van de Sony A7R II hadden we niet aan zien komen. Sony pakt flink uit en combineert vrijwel alle technologie die het in huis heeft in de nieuwe camera.

Vlak na de introductie kregen we van Sony een uitnodiging, om alsnog een presentatie bij te wonen en een eerste indruk op te doen. Daar zeggen we uiteraard geen nee tegen, dus vlogen we afgelopen maandag heen en weer naar Londen voor het Europese persevenement.

Sony A7R II sensor

42,4-megapixel bsi-cmos

Hoewel we erg benieuwd zijn naar de beeldkwaliteit van de nieuwe 42,4-megapixelsensor, de eerste fullframe-cmos met bsi-techniek, kunnen we daar nog weinig zinnigs over zeggen. Sony had een aantal preproductie-exemplaren van de camera klaarliggen voor de aanwezige journalisten, maar het was niet toegestaan om foto's te maken op een eigen geheugenkaart. Ook heeft Sony nog geen foto's beschikbaar gesteld in originele resolutie.

Voorlopig moeten we het doen met de specificaties. De nieuwe chip heeft een iso-bereik van 100 tot 25.600, dat kan worden uitgebreid naar 51.200 en 102.400. Dat is twee stops hoger dan de 36-megapixelsensor uit de Sony A7R.

In theorie zorgt de bsi-techniek ervoor dat de fotodiodes op de sensor meer licht kunnen vangen. We hebben Sony gevraagd om een indicatie te geven van hoe de chip presteert ten opzichte van de huidige generatie, daar kon de fabrikant echter geen harde uitspraken over doen. Of het hogere iso-bereik zich ook daadwerkelijk vertaalt naar betere beeldkwaliteit, zullen we pas weten als we een review-exemplaar van de Sony A7R II kunnen bemachtigen.

Sony A7R II sensor

399 fasedetectiepunten

De nieuwe sensor is niet alleen interessant vanwege de hogere resolutie en de bsi-techniek, de chip brengt ook een geavanceerd autofocussysteem naar de A7R II. Op de sensor zijn 399 focuspunten geïntegreerd, die fasedetectie mogelijk maken.

Het is niet de eerste A7-camera met deze techniek. Ook de 24-megapixelsensor in de Sony A7 en A7 II beschikt over fasedetectiepunten op de sensor. Deze camera's moeten het echter doen met 117 focuspunten. De 36-megapixelsensor van de Sony A7R heeft geen fasedetectiemogelijkheid, autofocus werkt bij dat model alleen met contrastdetectie. Dat werkt nauwkeurig, maar over het algemeen langzamer.

Volgens Sony maakt het nieuwe autofocussysteem de A7R II veertig procent sneller dan de A7R. Bij de in november 2014 gepresenteerde Sony A7 II werden al flinke verbeteringen doorgevoerd wat autofocus betreft. De 117-fasedetectiepunten van dit model werken dertig procent sneller dan in de originele Sony A7.

Hoe de nieuwe Sony A7R II zich verhoudt tot de Sony A7 II wat snelheid betreft zal in de praktijk moeten blijken. Het nieuwe model is in ieder geval flink in het voordeel als het gaat om de verspreiding van de scherpstelpunten. De 399 af-punten beslaan vijfenveertig procent van het totale oppervlak van de sensor. Daarmee heeft het systeem een grotere spreiding dan de af-systemen in professionele fullframe-dslr's zoals de Canon EOS-1D X en Nikon D4S.

Sony A7R II vs 1D X autofocuspunten
Links de Sony A7R II-sensor. De groene puntjes geven de fasedetectiepunten aan. De blauwe lijnen bakenen het contrastautofocus-gebied af. Rechts de verdeling van de focuspunten over het beeldoppervlak van de Canon EOS-1D X.

Metabones: Autofocus met Canon EF-objectieven

We hebben het af-systeem van de Sony A7R II kort uitgetest met een aantal Sony FE-objectieven, zoals de 55mm f/1.8. Dat werkt uitstekend: de camera heeft geen enkele moeite met het vinden van het onderwerp en stelt direct scherp. Ook het volgen van onderwerpen en scherpstellen op een gezicht met gezichtsdetectie gaat vliegensvlug.

Meer benieuwd waren we naar de autofocusprestaties van Canon-EF-objectieven op de Sony A7R II. Dat wordt mogelijk gemaakt dankzij Metabones, deze fabrikant maakt al  jarenlang Smart Adapters die je in staat stellen om Canon EF-objectieven op de Sony E-vatting te gebruiken, met behoud van alle elektronische functies zoals autofocus, IS-beeldstabilisatie en diafragmakeuze via de camera.

Op camera's zoals de Sony A7, A7 II en A7R, ben je bij gebruik van de Metabones Smart Adapter afhankelijk van contrastdetectie. De autofocus werkt nauwkeurig, maar daar is dan ook vrijwel alles mee gezegd. Je bent vaak secondenlang aan het wachten voordat de focus is gevonden. Een wachttijd van vijf seconden is geen uitzondering.

De Sony A7R II brengt daar verandering in: met dezelfde adapter kan op deze camera wél gebruikgemaakt worden van de fasedetectiepixels, de voltallige 399 focuspunten zijn beschikbaar. In het menu van de camera kies je of je contast-af of fasedetectie-af wilt gebruiken.

Sony A7R II met Canon EF 24mm f/2.8 IS USM

Bij de perspresentatie was een Sony A7R II met een Metabones Smart Adapter aanwezig en een Canon EF 24mm f/2.8 IS USM-objectief. Ook hebben we kunnen testen met een EF 40mm f/2.8 STM-objectief. Het verschil met contrastautofocus is enorm. Met fasedetectie ingeschakeld stellen de EF 24mm f/2.8 en 40mm f/2.8 vrijwel direct scherp.

We hebben het uitgeprobeerd met meerdere focuspunten, een enkel focuspunt, AF-S en AF-C. In alle gevallen leek de fasedetectie van de Sony A7R II-sensor zijn werk zeer goed te doen in combinatie met de Canon EF-objectieven. We hebben geen uitgebreide tests kunnen doen, dus een definitieve conclusie kunnen we niet geven, maar onze eerste indruk belooft erg veel goeds.

Om een indruk te geven van de autofocussnelheid hebben we een filmpje gemaakt van de Sony A7R II in actie met de Metabones Smart Adapter en Canon EF 40mm f/2.8 STM-objectief:

Hoewel de Metabones Smart Adapter geen Sony-product is, mag het duidelijk zijn dat de fabrikant blij is met dit accessoire. Het maakt de Sony A7R II direct interessant voor de grote groep Canon-fotografen, die al flink heeft geïnvesteerd in een objectieven-arsenaal.

Compatibiliteit

In theorie lijkt de Metabones Smart Adapter de heilige graal voor Canon-fotografen die de A7R II wel zien zitten. Dat zou het wellicht ook zijn, als alle Canon EF-objectieven (inclusief third-party-glaswerk) probleemloos zou werken. Omdat de adapter niet officïeel wordt ondersteund door Canon, is dat echter niet het geval.

Metabones Smart Adapter IVOp de productpagina van de adapter vind je een uitgebreide lijst met objectieven die wel of juist niet volledig werken op de Smart Adapter. Bij sommige oude Canon EF-objectieven werkt de autofocus niet. Over de meeste third-party-objectieven (Sigma, Tamron, Tokina) is weinig informatie bekend.

Officïeel ondersteunt de adapter alleen autofocus met Canon-objectieven die in of na 2006 zijn geïntroduceerd. Ook schrijft Metabones dat autofocus uitgeschakeld wordt bij de meeste third-party-objectieven. Dat is echter geen garantie dat het niet werkt.

Hierbij moeten we overigens opmerken dat de compatibiliteit-lijsten op de Metabones-website uitgaan van autofocus met contrastdetectie. Mogelijk werken juist meer objectieven goed samen met de adapter en de Sony A7R II, omdat er gebruikgemaakt kan worden van de fasedetectie-autofocus.

Momenteel is de enige methode om er achter te komen of een bepaald objectief (dat niet in de lijsten van Metabones staat) wel of niet goed werkt in combinatie met de adapter, het zelf uit proberen, of een ervaring te vinden van iemand met dezelfde combinatie. Zodra de review-exemplaren van de Sony A7R II verschijnen verwachten we dat hier veel mee geëxperimenteerd zal worden.

De nieuwste versie, de Metabones Smart Adapter IV, kost in Nederland 459 euro en is daarmee niet goedkoop. Het is echter een interessante investering Canon-fotografen die veel dure L-objectieven in hun tas hebben zitten, mocht blijken dat deze goed samenwerken met de adapter én de 399 fasedetectiepixels van de Sony A7R II.

Nikon-adapter op komst?

Voor Nikon-fotografen die de Sony A7R II wel zien zitten is er momenteel geen vergelijkbare oplossing. Mogelijk komt daar binnenkort verandering in; op een Chinese website is een elektronische Nikon-naar-Sony-adapter te zien. Welke fabrikant deze adapter maakt en wanneer deze verschijnt is nog niet bekend.

Meer Hands-On-ervaringen

In dit artikel concentreren we ons op het autofocussysteem, de Sony A7R II heeft echter meer nieuws te bieden. Zo is de behuizing aangepast en steviger gemaakt, de zoeker geeft een groter beeld en een nieuw sluitermechanisme maakt de camera stiller en voorkomt trillingen. Ook zijn de mogelijkheden voor filmmakers erg veelbelovend dankzij de interne 4K-functie en vijfassige beeldstabilisatie. We komen later deze week terug op deze punten – en meer – in een tweede deel van dit artikel.

Sony A7R II verbeteringen

afbeelding van Matt H. Imaging

afbeelding van Julian

Dankjewel. Goed nieuws! Toegevoegd aan het artikel.