Preview: Fujifilm X-M1

Preview: Fujifilm X-M1

Julian Huijbregts 9241
Fujifilm introduceert de X-M1. De nieuwste compacte systeemcamera in de X-serie wordt geplaatst onder de bestaande X-Pro1 en X-E1. De X-M1 beschikt over dezelfde 16-megapixel X-Trans-sensor, maar moet het stellen zonder zoeker. Daar staat wel een uitklapscherm en lager prijskaartje tegenover.

Met de Fujifilm X-M1 mikt de fabrikant duidelijk op een andere doelgroep dan met de X-E1 en de X-Pro1. Die twee toestellen bedienen de top van het segment en moeten met hun instelwielen voor sluitertijd en diafragma (die laatste op het objectief) gevorderde fotografen aanspreken.

Met de lancering van de X-Pro1 begin 2012 is het Fujifilm gelukt het merk weer op de kaart te zetten als producent van hoogwaardige camera's. Met de X-M1 wil Fujifilm de X-serie naar een breder publiek brengen. De camera is meer afgestemd op de 'consument', met een instelwieltjes voor de PASM-standen en diverse automatische modi bovenop de camera.

Fujifilm X-M1 kleuren

Uitklapscherm, geen zoeker

Het grootste verschil met de duurdere modellen is het ontbreken van een zoeker. Juist de hybride zoeker in de X-Pro1 en de hoogwaardige elektronische zoeker in de X-E1 maakten deze camera's populair. Die zoekers zorgen echter ook voor een hoger prijskaartje en wat groter formaat. Vermoedelijk heeft Fujifilm om die redenen gekozen om een zoeker weg te laten op de X-M1.

Fujifilm X-M1 black

Fotograferen doe je via het scherm, dat een diameter van 3-inch heeft met 3:2-verhouding, over 920.000 beeldpunten beschikt en uit te klappen is. De displays op de X-Pro1 en X-E1 hebben een 4:3-verhouding, beschikken over 460.000 punten en zijn niet kantelbaar.

Fujifilm X-M1 back

Specificaties

Fujifilm belooft een inschakeltijd van een halve seconde en een ontspanvertraging van slechts 0,05 sec. Fotograferen is mogelijk met snelheid van 5,6 beelden per seconde (maximaal 30 opnames). Autofocus verloopt via contrastdetectie en maakt gebruik van 49 meetvelden.

Het iso-bereik begint bij 200 en stopt bij 6400. In de uitgebreide stand kan dit worden verhoogt tot iso-equivalenten van 12.800 en 25.600, al zul je dan met een lagere resolutie genoegen moeten nemen. Je kunt je foto's voorzien van acht creatieve filtereffecten. Ook zijn de filmsimulatiemodi aanwezig, waarmee je foto's een analoog tintje geeft. Op de Fujifilm X-M1 kun je uit 5 instellingen kiezen. Filmen met de Fujifilm X-M1 kan in 1080p-resolutie met 30 beelden per seconde. Een microfooningang ontbreekt op de instap-csc.

Een geïntegreerde flitser met Fujifilm's 'Super i-Flash Technologie' is aanwezig in de behuizing. op de TTL-hotshoe kun je een extern exemplaar aansluiten.

Fujifilm X-M1 top

Wifi

De Fujifilm X-M1is voorzien van wifi, waardoor je gemaakte foto's en video's draadloos kunt overbrengen naar je smartphone, tablet of computer. Dat gaat in combinatie met de Fujifilm Camera-app, die beschikbaar is Android en Apple's iOS. Wil je draadloos bestanden overzetten naar je PC dan kun je Fujifilm PC AutoSave gebruiken.

Fujifilm X-M1 bruin

Afmetingen

De Fujifilm X-M1 weegt 330 gram (incl. batterij) en meet 117 x 67 x 39mm. De camera is daarmee een stukje kleiner en lichter dan zijn grotere broers. De batterij is goed voor 350 foto's op een lading volgens de CIPA-norm.

Fujifilm X-M1 afmetingen

Fujinon XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS

Samen met de X-M1 presenteert Fujifilm een nieuwe lijn Fujinon XC-objectieven. In tegenstelling tot de Fujinon XF-objectieven ontbreekt een mechanische diafragmaring. De lensopening stel je in via de camera. Momenteel is er één XC-objectief: de 16-50mm f/3.5-5.6, die als kitlens voor de X-M1 in de markt wordt gezet.

De 16-50mm is volgens Fujifilm van betere kwaliteit dan de meeste kitlenzen die bij camera's geleverd worden. Het ontwerp bestaat uit 12 elementen in 10 groepen, het diafragma telt 7 lamellen. Scherpstellen kan vanaf 40 centimeter.

Het objectief weegt 195 gram, is 65mm lang en heeft een diameter van 63mm. De filtermaat bedraagt 58mm. De 16-50mm is beschikbaar in zwart en zilver en zowel de behuizing als de lensvatting zijn vervaardigd uit kunststof.

Je kunt de 16-50mm ook gebruiken op de Fuijfilm X-Pro1 en X-E1. Om het diafragma via de camera aan te passen brengt Fujifilm een firmware-update uit. Het objectief gaat los 399 euro kosten.

Fujifilm 16-50mm

Fujinon XF 27mm f/2.8 pancake

Ook nieuw, maar niet in de XC-serie, is de Fujinon XF 27mm f/2.8. Deze pancake beschikt niet over een diafragmaring, dat is gedaan om het objectief zo compact mogelijk te houden aldus de fabrikant.

Fujifilm plaatst de 27mm in de XF lijn en dat moet hoge prestaties waarborgen. Het brandpunt van 27mm komt met de cropfactor van 1,5x overeen met ongeveer 41mm in kleinbeeldequivalent.

De pancake is opgebouwd uit 7 groepen in 5 elementen en beschikt over één asferisch element. Scherpstellen kan vanaf 34 cm, de filterdraad bedraagt 39mm. Het objectief weegt slechts 78 gram, is 23mm lang en heeft een diameter van 61mm.

De Fujinon XF 27mm f/2.8 pancake krijgt een adviesprijs van 449 euro.

Fujifilm XF 27mm 2.8

Prijs en beschikbaarheid

Fujifilm brengt de X-M1 in augustus op de markt. Je hebt keuze uit uitvoeringen in zwart, zwart/zilver of bruin/zilver. De euroadviesprijs voor de body bedraagt 699 euro. De kit met het nieuwe Fujinon XC 16-50mm-objectief kost 849 euro en een kit met de bestaande XF-18-55mm f/2.8-4.0 kost 1099 euro.

De euroadviesprijzen liggen hoger dan de prijzen die Fujifilm in de VS en het Verenigd Koninkrijk aan de camera hangt. Daar kost de kit met 16-50mm respectievelijk 799 dollar en 679,99 pond.

afbeelding van armani

Hi all..planing to buy this body but there is one issue..does the x-m1 goes well whit FX optics? focus issue?

afbeelding van Klaas-Jan