Preview: Pentax K-S1

Preview: Pentax K-S1 met 'Body Illumination-interface'

Julian Huijbregts 3439
Ricoh introduceert de Pentax K-S1. De spiegelreflex met opvallende behuizing voorzien van leds, beschikt over een gestabiliseerde 20-megapixelsensor in aps-c-formaat. Net als de K-3 heeft de K-S1 een 'anti-aliasing-simulator', die je in- en uit kunt schakelen.

Met de Pentax K-S1 mikt Ricoh Imaging volgens het persbericht op mensen die foto's maken met hun smartphone of tablet, maar daar niet helemaal tevreden over zijn. Het opvallende ontwerp moet gadgetliefhebbers aanspreken en volgens de fabrikant is de camera intuïtief te bedienen dankzij de leds op de behuizing. Het opvallende ontwerp is ontwikkeld in samenwerking met en onder supervisie van Ziba Tokyo.

Pentax K-S1 blue

Body Illumination-interface

Ricoh heeft de aan/uitknop, keuzeknop, OK-knop en handgreep van de Pentax K-S1 voorzien van ledlampjes die de status van functies aangeven en noemt dit de 'Body Illumination-interface'.

De leds op de aan/uit-knop zijn bijvoorbeeld groen tijdens het maken van een foto en kleuren rood bij het opnemen van video. Activeer je de Face Detection-functie, dan lichten er op de handgreep net zoveel leds op als het aantal gezichten dat de camera detecteert. Ook geven de leds bijvoorbeeld het aftellen van de timer visueel weer.

De compacte Pentax K-S1 weegt 558 gram, inclusief accu, waarmee je volgens de cipa-norm 410 foto's kunt maken op een volle lading. Het toestel meet 121 x 93 x 70mm.

20,4-megapixelsensor

In de behuizing vinden we een 20-megapixelsensor met beeldstabilisatie. Het iso-bereik loopt van 100 tot 51.200, fotograferen kan met maximaal 5.4 beelden per seconde. De maximale sluitertijd bedraagt 1/6000e seconde. Het autofocussysteem beschikt over 11 scherpstelpunten.

Filmen kan de Pentax K-S1 in 1080p-resolutie, met 30, 25 of 24 bps. Een ingebouwde stereomicrofoon is aanwezig.

Anti-aliasing-simulator

De beeldsensor in de Pentax K-S1 beschikt niet over een anti-aliasfilter. Wel is er een 'anti-aliasing-simulator' aanwezig, net zoals in de Pentax K-3. Schakel je het filter in, dan worden er microscopische vibraties op subpixelniveau toegepast tijdens de opname. Dat levert een vergelijkbaar effect op als een fysiek aa-filter.

3-inch scherm en grote optische zoeker

Zoals we gewend zijn van Pentax, heeft ook de K-S1 een grote optische zoeker. Het is een pentaprisma met vergroting van 0,95x en honderd procent weergave. Het 3-inch scherm aan de achterkant beschikt over 921.000 beeldpunten.

Gezien Ricoh met de Pentax K-S1 mikt op smartphone en tablet-gebruikers, is het opvallend dat de camera niet over een touchscreen beschikt. Wel is de interface opnieuw ontworpen, wat voor duidelijke bediening moet zorgen. Via de menu's kun je functies en instellingen towijzen aan de vierpuntsdruktoetsen en de OK-knop op de achterkant van de camera.

Pentax K-S1 back

Draadloze functies met Flucard

Met de optionele Flucard for Pentax 16GB-geheugenkaart kun je de K-S1 met je smartphone of tablet op afstand bedienen, het live-view-beeld bekijken en de gemaakte foto's doorzoeken en downloaden.

Testfoto's

Op de website van Ricoh Imaging kun je een aantal testfoto's gemaakt met de Pentax K-S1 bekijken. De foto's zijn te downloaden in volledige 20-megapixelresolutie.

Pentax K-S1 testfoto

Twaalf kleurcombinaties

Je kunt de Pentax K-S1 bestellen in twaalf kleurcombinaties. De basiskleuren zijn Black, Blue en White. Daarnaast kun je kiezen uit negen kleuren. Vier daarvan komen uit de 'Fabric-collectie' en zijn gebaseerd op natuurlijke materialen zoals katoen en linnen. De andere vijf kleuren horen bij de Night Sky-collectie, die staat voor 'de kleuren van de lucht van zonsondergang tot zonsopkomst.'

Pentax K-S1 kleuren

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf midden september 2014 is de Pentax K-S1 te koop. De body krijgt een adviesprijs van 649 euro. Een kit met 18-55mm-objectief kost 699 euro.

afbeelding van Anoniem

Iew wat een lelijke fototoestellen