MustSee: Sky over Holland

MustSee: Sky over Holland

Julian Huijbregts 3619
Edwin Haighton stuurde ons een time-lapse-video waarin hij de Hollandse wolkenluchten prachtig in beeld brengt. De video bestaat uit 2850 foto's, geschoten in raw. Samengevoegd levert dat een filmpje van een kleine twee minuten op.

Edwin legt uit hoe hij tewerk is gegaan:

'De time-lapse bestaat uit ongeveer 2850 foto's. Door ze met 25 beelden per seconde af te spelen levert dat een video van een kleine twee minuten op. Ik schiet mijn time-lapses altijd in raw, vooral omdat je dan bij wisselend licht (bijvoorbeeld de opkomende zon) nog wat ruimte hebt om de hooglichten in te perken en de schaduwen op te halen.

De foto's zijn bewerkt in Photoshop, daarna als 'sequence' geïmporteerd in Adobe Premiere Pro. Ik maak de video altijd in 2K- of 4K-resolutie. Zo houd je bij het editten van de film in 1080p-resolutie nog ruimte over voor bewegingen en kun je in- en uitzoomen op de beelden. Ik zou graag met een gemotoriseerde slider werken, maar die zijn erg prijzig en gezien ik dit voor de hobby doe kan ik die aanschaf niet voor mijzelf verantwoorden.

Voor de time-lapse heb ik een Canon EOS 550D en EOS 60D gebruikt met een Sigma 17-50mm f/2.8 voor de wijde shots. Daarnaast heb ik een oude handmatige 135mm f/2.8 gebruikt en de Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 voor de close-ups van de wolken en dergelijke.

Voor het maken van de intervalopnames gebruik ik de Magic Lantern-firmwarehack. Hier zit een intervalometer in die super werkt. Om geknipper (flicker) te voorkomen wil je een zo lang mogelijke sluitertijd gebruiken en moet je er voor zorgen dat de lens geen contact meer kan maken met de camera. Anders gaat de camera voor elke foto het diafragma weer instellen, dat levert hele kleine verschillen op die terugkomen als 'flicker' in de video.

Eerst stel je het gewenste diafragma in, zo klein mogelijk om een zo lang mogelijke sluitertijd te halen. Vervolgens houd je de DOF-preview-knop ingedrukt en draai je voorzichtig het objectief een paar millimeter los van de vatting. Het objectief blijft dan vaststaan op het ingestelde diafragma en nog net aan je camera hangen.

Na een paar testshots om de sluitertijd te fine-tunen zet je de intervalometer aan en kan je met eigen ogen van de mooie omgeving genieten terwijl je camera de rest doet!'

Bekijk meer werk van Edwin Haighton op zijn website: www.edwinhaighton.com

afbeelding van Martijn Oorthuis

Deze meneer had wel even z'n sensor mogen schoonmaken zeg :p geen gezicht.

afbeelding van Arjen Drost

Ja, inderdaad. Leuk van die hele voorbereiding, maar ontzettend zonde van al die sensorvlekken. Ook met time lapse is dat best weg te werken... (Of natuurlijk, als je weet dat je met een heel klein diafragma gaat werken eerst even zorgen dat je sensor schoon is).

afbeelding van Anoniem

Een schone sensor is net zo belangrijk als een schone onderbroek.

afbeelding van Anoniem

Ach, die vlekjes vallen bijna jiet op. Vind het een mooi filmpje met de perfecte miziek eronder. Ik zeg goed gedaan! :-)

Groet

Thijs

www.thijsschouten.com

afbeelding van Anoniem

Oeps! Twee typo's. ;-) Bedoel natuurlijk *niet en *muziek

afbeelding van Kaashaas

Zeikerds! :-) Ik vind het concept erg leuk, met veel passie uitgevoerd en erg leuk om naar te kijken. Compenseert die sensorvlekjes volledig.