Sony A77 II met 79 focuspunten

Sony introduceert A77 II met 79 focuspunten

Julian Huijbregts 12084
Sony introduceert een nieuwe camera met A-vatting en SLT-techniek: de ILCA-77 II. Het toestel krijgt een nieuwe 24,3-megapixel aps-c-sensor en een recordaantal van 79 focuspunten. De A77 II schiet maximaal 12 fps en heeft plaats voor 26 raw-bestanden in de buffer.

Het is al een tijdje stil geweest rondom de SLT-camera's van Sony. Na de introductie van de A7-camera's en toestellen zoals de A6000, die de NEX'en opvolgen, leek de ontwikkeling van de grotere SLT-camera's met halfdoorzichtige spiegel op een laag pitje te staan. Met de introductie van de Sony ILCA-77 II komt daar verandering in.

Sony introduceerde de camera gisteren aan de pers tijdens de feestelijkheden rondom de Sony World Photograhy Awards, die momenteel in Londen plaatsvinden. Wij zijn aanwezig konden de nieuwe Sony A77 II kort uitproberen. Hier lees je een eerste introductie van de nieuwe camera, onze uitgebreide ervaringen volgen later.

Sony A77 II

Verbeterde sensor

Het nieuwe toestel lijkt veel op zijn voorganger, maar aan boord zijn flink wat vernieuwingen te vinden. Hoewel de A77 II net als de A77, die in 2012 geïntroduceerd werd, over een 24-megapixelsensor beschikt, gaat het om een nieuwe chip.

Volgens Sony presteert de nieuwe sensor beter, de gevoeligheid zou met twintig procent zijn verhoogt ten opzichte van de A77. Het iso-bereik begint bij 100 en kan opgekrikt worden tot 25.600.

Sony A77 II

79 focuspunten

De Sony A77 II maakt gebruik van een traditioneel fasedetectie-focussysteem. Met maar liefst 79 scherpstelpunten zet Sony een nieuw record. Zelfs professionele camera's als de Canon EOS 1D X en de Nikon D4S moeten het met minder stellen. De punten bedekken vrijwel het hele beeld als je door de zoeker kijkt.

Vijftien punten in het midden van het beeld zijn kruislings gevoelig. Sony voorziet de A77 II ook van één scherpstelpunt in het midden dat extra nauwkeurig werkt bij het gebruik van grote diafragmaopeningen, tot maximaal f/2.8.

Sony belooft uitstekende prestaties in mindere lichtomstandigheden, het systeem moet bij lichtwaarden van -2EV nog goed kunnen werken. De gegevens van de 79 focuspunten worden door een nieuw autofocusalgoritme verwerkt, dat voor betere precisie moet zorgen en focus tracking moet verbeteren.

Snelheid

Net als de Sony A7-camera's krijgt de A77 II een BIONZ X-processor. Deze zorgt voor het verwerken van de beelden in de camera. Je kunt fotograferen met maximaal 12 beelden per seconde in de speciale Continuous Advance Priority AE-stand. Hierin heb je geen volledige handmatige controle over je instellingen. Wil je dat wel, dan kun je in de andere standen met maximaal 8 beelden er seconde schieten. In de buffer is plaats voor 60 jpg-bestanden of 26 foto's in raw-formaat.

Oled-zoeker en WhiteMagic lcd

De elektronische zoeker is een XGA Oled-exemplaar, met ca. 2,4 miljoen beeldpunten. Het scherm aan de achterkant is voorzien van WhiteMagic-technologie voor betere helderheid. Het scherm is net zo wentelbaar als het exemplaar op de Sony A99: je kunt het 'uit' de camera trekken en in vrijwel elke mogelijke positie klappen.

Behuizing

De behuizing van de Sony A77 II is afgedicht tegen stof en vocht. Met de sluiter zou je 150.000 foto's moeten kunnen maken. Sony geeft je maar liefst 11 knoppen die je naar eigen wens een functie kunt geven. In totaal zijn er 51 functies die je aan deze knoppen toe kunt kennen.

Filmfunctie

Ook op gebied van filmen belooft Sony uitstekende prestaties met het focussysteem. Omdat de spiegel niet opklapt werkt het fasedetectiesysteem met 79 scherpstelpunten ook tijdens het filmen. De resolutie bedraagt maximaal 1920x1080, met opnamesnelheden van 60/50/30/25 of 24 fps.

Nieuw is de toevoeging van 'Zebra's', zodat je tijdens het filmen de belichting in de gaten kunt houden. Focus peaking is beschikbaar om handmatig scherpstellen eenvoudig te maken. De A77 II stuurt een schoon hdmi-signaal uit, zodat je met een externe recorder ongecomprimeert kunt opnemen.

Wifi en NFC

Sony voorziet de A77 II van wifi en nfc, zo kun je eenvoudig de camera met een smartphone of tablet verbinden, mits deze over nfc beschikt. Met de draadloze verbinding kunnen bestanden worden overgezet en kan de camera op afstand bediend worden.

Prijs en beschikbaarheid

Sony geeft de ILCA-77 II (body) een adviesprijs van 1200 euro. Volgens de fabrikant is het toestel 'in de zomer' verkrijgbaar. Welke maand we de A77 II in de winkels kunnen verwachten is nog niet duidelijk.

afbeelding van Matt H. Imaging

Fraaie camera. Eens kijken wat deze straks in de shop echt gaat kosten. Zou een goede vervanger van mijn A55 zijn.

afbeelding van Anonymous

Hoera, ik kan niet wachten.
Hans

afbeelding van Anonymous

Straks is het niet meer Nikon en Canon waar over gesproken wordt, maar Nikon en Sony

afbeelding van roelj

Waarbij Sony ook in de toekomst wellicht in alle gevallen wint, aangezien Nikon de strategie hanteert van technologie inkopen ipv zelf ontwikkelen. En die ingekochte sensortechnologie is vaak van Sony.

afbeelding van 010pics

wat deels ook komt omdat sony de patenten heeft op een deel van die technologie. Op dit moment is Sony HET merk... zowel voor de systeem cameras als de spiegelreflex. Kan niet wachten tot de release... TEMPO !!!

afbeelding van Anonymous

Je doet net alsof Nikon zelf geen sensors kan maken. Dat kunnen ze erg goed, maar kopen dat liever in bij Sony. Zodat ze zich daar niet druk om hoeven te maken.

De D4 sensor was op gebied van hoge iso nauwelijks beter dan de eigen ontwikkelde D3s sensor.

afbeelding van roelj

Nikon zal het vast zelf kunnen, maar niet zo goed als Sony, vandaar de bedrijfsstrategie die firma's kiezen; Canon ontwikkelt zelf sensoren (die momenteel achterblijven op de concurrentie), Nikon koopt ze in. Aan beide opties zitten voors en tegens.

afbeelding van Peter7

Als Sony fotograaf haat ik het nu al, na een kort feestje dat hij uit is. Ze hebben de flitsschoen aansluiting veranderd !

afbeelding van Anoniem

Ik hem hem !!!! En hij is geweldig !!! Gekocht voor 1299,00. Camera is supersnel en de elektronische zoeker werkt goed. Natuurlijk ook de ruisprestaties getest en ook die vallen niet tegen.