Cameramarkt in cijfers: high-end-compacts zijn de toekomst?

Julian Huijbregts 6229
Camerafabrikanten bevinden zich in zwaar weer. Het aantal apparaten met een ingebouwde camera blijft jaarlijks groeien, maar steeds minder consumenten kopen een nieuwe compactcamera, systeemcamera of spiegelreflex. Hoe staan de verschillende segmenten er voor? Recente cijfers geven een goed beeld.

De organisatie van de Photokina organiseerde onlangs een bijeenkomst in Japan waar de huidige stand van zak in de cameramarkt werd besproken. Op de website DC.watch zijn een aantal slides te zien uit de presentatie, waaruit duidelijk wordt hoe de zaken er voor staan.

Meer 'fotoapparaten', minder echte camera's

Hoewel het aantal verkochte apparaten waarmee je foto's kunt maken de afgelopen jaren steevast een stijging laat zien, daalt het aantal verkochte camera's. Het zijn de smartphones en de tablets die voor de stijging zorgen.

In 2009 was 20 procent van alle verkochte fotoapparaten een camera (camcorder, actioncam of digitale camera). In 2013 was dat nog maar 13 procent. In 2014 wordt wederom een stijging verwacht in het aantal verkochte apparaten met fotofunctie, maar dat is te danken aan de groeiende smartphone- en tabletmarkt. Het percentage camera's zal weer dalen volgens de cijfers van marktonderzoeker GfK.

Cameramarkt in cijfers

Spiegelreflex: stabiele factor

Uit de cijfers blijkt dat de markt voor spiegelreflexcamera's betrekkelijk stabiel is. In 2009 werden er wereldwijd zo'n tien miljoen exemplaren verkocht, dat groeide naar 15,1 miljoen stuks in 2012 en verwacht wordt dat het aantal dslr's dat in 2014 over de toonbank gaat ook rond de 15-16 miljoen zal schommelen.

Compacte systeemcamera's: niet de gehoopte redding

Compacte systeemcamera's zijn voorlopig nog niet de redding waar veel camerafabrikanten wellicht op hadden gehoopt. Het relatief nieuwe segment weet nog altijd geen groot marktaandeel voor zich te winnen. In 2011 werden er zo'n 2,5 miljoen csc's verkocht, in 2013 waren dat er 4,4 miljoen en in 2014 zal het segment waarschijnlijk maar een klein beetje groeien.

Compactcamera's: aan de straatstenen niet kwijt te raken

De reden dat veel camerafabrikanten het moeilijk hebben is het instorten van de markt voor eenvoudige compactcamera's. In 2009, 2010 en 2011 was dit segment goed voor zo'n 110 tot 117,5 miljoen verkochte exemplaren per jaar. Sinds 2012 is een drastische daling ingezet, in 2013 werden er nog maar 53,3 miljoen compacts verkocht. De verwachting is dat dit aantal in 2014 nog flink zal dalen.

Cameramarkt in cijfers

Licht aan de horizon: geavanceerde compactcamera's

Wel zien de analisten een lichtpuntje: de markt voor geavanceerde compactcamera's zal in 2014 flink groeien. Het is een trend die veel fabrikanten nu inzetten: minder eenvoudige compacts, meer focus op high-end-modellen met bijvoorbeeld veel zoom of een grote sensor. Dat gaat volgens GfK zijn vruchten afwerpen: het segment 'Premium Fixed Lens' zal een flinke stijging zien in 2014.

Minder aantallen, hogere prijs per camera

Een logisch gevolg van het verdwijnen van de eenvoudige compacts is dat de gemiddelde prijs per verkochte camera flink aan het stijgen is. Zo gingen er in 2010 wereldwijd 136 miljoen camera's over de toonbank, de gemiddelde verkoopprijs bedroeg 204 euro. In 2013 daalde het aantal naar 89 miljoen stuks, maar steeg de prijs naar 236 euro. GfK verwacht dat in 2014 de markt met zo'n 16 procent daalt, maar de prijs zal wederom stijgen: naar gemiddeld 250 euro per camera.

afbeelding van mgomes

dit zijn toch allemaal misleidende berichten. Alleen interresant voor aandeelhouders die in een waanwereld leven.

Natuurlijk stijgt de "verkoop" van smartphones. Je krijgt er 1 bij je abbonement. Dus elk 1-2 jaar wordt hij verneiuwd. Dus steeds goede verkopen. Tablets zijn pas net op de markt, dus verkopen stijgt nog steeds aanzienlijk. Als meeste mensen er 1 heeft, zal ook dat stabileren. Wat natuurlijk weer leidt tot geschreew dat de markt instort. DSLR, blijft stabiel, mensen hebben nog steeds het idee, een pro heeft een DSLR, dus dat is het beste, dus ik ook 1. compact camera's, dat die instort is logisch met de camera's in smartphones.
dan de CSC camera's.. Maar niet iedereen heeft behoefte aan 1, sommige hebben een smartphone/compact camera. en sommige een DSLR. En die hebben geen behoefde aan een CSC en kopen er dus geen 1. Ik heb er zelf ook 1 naast m'n DSLR en ik denk dat hij nog jaren mee zal gaan, en dus niet snel vervangen zal worden. En zo zijn er meer mensen, camerás worden niet meer om het jaar vervangen, is ook niet nodig.

Camera markt zit in zwaar weer of crisis. Alleen de winstverwachtingen van aandeelhouders zijn te hoog. En we weten allemaal dat de meeste alleen winst zien, en nooit de werkelijkheid waar de winst vandaan moet komen.

afbeelding van Andre_Nikon

Vreemd dat de vraag daalt en de prijs stijgt. Normaal is dat andersom.

afbeelding van Julian

Logisch te verklaren: in voorgaande jaren was het marktaandeel eenvoudige (dus goedkope) point and shoots heel groot, dat drukt de gemiddelde prijs. Nu dit segment gehalveerd is, schiet de gemiddelde prijs omhoog. Dat betekent niet dat camera's duurder zijn geworden, maar dat er minder goedkope camera's worden verkocht.

afbeelding van henk L.

Is inderdaad erg vreemd dat de vraag naar DSLR's daalt en de prijs stijgt.
Denk dat dat vooral voor veel jongeren gaat betekenen: geen echte camera maar gewoon eentje die je op je smartphone bij je abonnement krijgt.
Zal de komende jaren nog allemaal veel erger worden ben ik bang voor.

afbeelding van Julian

De prijs van dslr's stijgt niet (althans, dat kun je niet concluderen uit deze cijfers). De gemiddelde prijs per verkochte camera stijgt, gezien er minder goedkoep camera's worden verkocht. Ik durf wel te stellen dat dslrs steeds goedkoper worden. Je koopt nieuw al instapmodellen (met kitlens) voor zo'n 300 euro. Ook fullframe-camera's worden steeds goedkoper (Sony A7, Nikon D600, Canon 6D).

afbeelding van Johan vb

Den Haag moet bezuinigen mensen.
In de praktijk betekent dat de gewone man en jongeren alles proberen af te pakken. Vinden ze het gek dat het marktaandeel aan camera's steeds minder wordt. Als je weinig of geen geld hebt koop je ook niks, daar is toch niet zoveel vreemds aan. Allemaal korte termijn politiek die in de toekomst heel wat bedrijfstakken naar de afgrond zal drijven.

afbeelding van Julian

Het gaat hier om wereldwijde cijfers, dat zal de schuld van Den Haag niet zijn.

Sowieso lijkt me dit niet een probleem van de politiek, maar simpelweg een kwestie van verschuiving in de markt.

Vrijwel iedereen geeft (flink) geld uit aan een smartphone, al dan niet in abonnementsvorm. Steeds minder mensen geven het uit aan een serieuze fotocamera.

afbeelding van hanskoot@livophex.com

ik denk dat de groep die snapshots maakt net zo tevreden is met de telefoon als voorheen met een kleine compact. De telefoon hebben ze bovendien altijd bij zich. Het verschil kun je dan pas maken middels een csc of dslr. Het is eigenlijk heel simpel en het voorspelt dat de kleine compact voor een groot deel gaat verdwijnen.

afbeelding van johan v/b

Die schuldencrisis gaat ook niet alleen nederland aan,
dit is een wereldweide crisis. Door de gewone mensen uit te persen hopen ze het tij te keren. Dat is al gebeurt inmiddels en nu gaan ze steeds een stukje omhoog.
Fotografie is voor de meesten hobby. En wat gaat er als eerst uit als het wat minder wordt. Juist die hobby.
Kijk maar eens op marktplaats en kijk bij hoeveel advertenties niet staat "te koop wegens beëindiging hobby". Zullen al die mensen er dan in een keertje flauw van zijn of zullen de meesten het te duur gaan vinden als ze weer eens upgraden moeten.