DIGIFOTO Dossier: Olympus (Update)

Charlotte Lipic 7068
De laatste tijd is er veel te doen rondom Olympus, het bedrijf is in een van de grootste boekhoudschandalen van Japan verwikkeld. Maar wat is er nu precies aan de hand? We doken in het dossier om dat voor je uit te zoeken.
Olympus

Olympus is meer dan alleen een camerafabrikant. Het bedrijf verdient het meeste aan optische instrumenten voor de medische industrie, zoals endoscopen. De Olympus Corporation bestaat sinds 1919, maar verkeert nu in zwaar weer. Hoe  heeft het schandaal zich nou eigenlijk ontwikkeld? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

1 oktober

Michael Woodford wordt als eerste niet-Japanner manager van het Olympus-concern.

14 oktober

Woodford wordt ontslagen. Op papier omdat hij niet zou passen in de Japanse cultuur en manier van leiding geven. De werkelijke reden van het ontslag wordt al snel daarna bekend: Woodford wilde onverklaarbare betalingen laten onderzoeken.

Na zijn ontslag begint Woodford een campagne ter bevordering van een open bestuur van Olympus. De beurswaarde van Olympus daalt inmiddels, als gevolg van de geruchten, met ruim zestig procent. Het bedrijf zet een onafhankelijk onderzoekspanel op, bestaande uit zes personen, die zich zullen richten op overnamecijfers.

4 november

Olympus maakt bekend de publicatie van de halfjaarcijfers uit te stellen. Deze zou 8 november moeten verschijnen, maar wordt nu verplaatst naar het einde van de maand. Het bedrijf blijft een eventuele fraudezaak ontkennen.

8 november

Het concern geeft toe dat er sprake is geweest van fraude. Verliezen op investeringen zijn in de doofpot gestopt door ze als overnamekosten op te schrijven. Zo leed Olympus 687 miljoen dollar verlies door de overname van het bedrijf Gyrus. Dit werd echter opgeschreven als betaling aan een adviesbedrijf. Dat zou betekenen dat de adviseurs voor de overname 30 procent van het aankoopbedrag als betaling hebben gekregen, terwijl dit over het algemeen maar enkele procenten is. Olympus blijkt deze manier van financiën doen op meerdere overnames te hebben toegepast.

17 november

Nippon Life Insurance, een belangrijke aandeelhouder van Olympus, verlaagt zijn belang in het concern van 8,18 tot 5,11 procent. Nippon vindt de risisco's rondom Olympus te groot geworden.

28 november

Olympus heeft een review vrijgegeven van hun zakenstructuur. Hieruit blijkt dat het bedrijf misschien takken van het concern moet gaan verkopen om het acountingschandaal te boven te komen. Niet zo gek dus, dat de angst is ontstaan voor het faillissement van Olympus. Een dag later ontkent de nieuwe president van het concern de risicopositie waarin het bedrijf zou verkeren.

1 december

Woodford eist de zetel van CEO terug. Hij wilt een eigen raad van bestuur samenstellen om het bedrijf te redden. Een machtsstrijd is ontstaan tussen de Brit en de huidige raad van bestuur die hier niets in ziet.

3 december

De Japanse toezichthouders staan Olympus niet toe om hun kwartaalcijfers op een later moment te presenteren, zo meldt Reuters. Dat houdt in dat Olympus over twee weken haar boekhouding in orde moet hebben. Ze krijgen geen uitstel omdat de financiële problemen niet ontstaan zijn door een oorzaak van buitenaf, zoals een natuurramp.

8 december

De hele raad van bestuur van Olympus is afgetreden.Een dag eerder heeft het onafhankelijke onderzoekspanel een rapport uitgebracht waarin erg negatief wordt gesproken over de Olympus-top. Dit is de huidige raad van bestuur blijkbaar in het verkeerde keelgat geschoten. Verder is er goed nieuws voor de toekomst van Olympus. Investeerders stoppen weer meer geld in het bedrijf waardoor de beurswaarde stijgt.

14 december

Olympus heeft de kwartaalcijfers nét op tijd vrijgegeven. Ook de jaarverslagen van de afgelopen vijf jaar zijn gecorrigeerd en wel ingeleverd. Met maar een paar uur speling is de deadline gehaald. Dit betekent dat het bedrijf zijn notering op de beurs van Tokyo kan behouden.

21 december

Meer dan twintig kantoren van Olympus en huizen van medewerkers zijn ingevallen door de Japanse politie, toezichthouders en aanklagers. Het doel van de invallen is het verzamelen van bewijs om rechtszaken te beginnen tegen het bedrijf en enkele voormalige bestuurders. De invallen waren te zien op de nationale  Japanse televisiezender NHK.

6 januari

Michael Woodford laat weten niet meer te vechten voor zijn weg terug naar het bedrijf, gezien hij geen steun krijgt van de Japanse aandeelhouders. Dit proces vindt hij een te zware emotionele last voor zijn familie. Zo laat hij weten dat zijn vrouw het erg moeilijk vindt om met de vijandigheid en onzekerheid om te gaan. Op amateurphotographer.co.uk is zijn officiële verklaring te lezen.

16 januari

Woodford wordt benoemd tot klokkenluider van het jaar voor zijn rol in het aan het licht brengen van het fraudeschandaal. Hij zal de prijs van de Association of Certified Fraud Examiners in juni in Texas in ontvangst nemen. De award is voorzien van een inscriptie met 'for choosing truth over self', oftewel 'voor het kiezen van de waarheid boven zichzelf'.

24 januari

Olympus komt er makkelijk van af op de Japanse beurs. Het bedrijf moet een boete van slechts 129.800 dollar betalen om ingeschreven te blijven. De reden voor de milde straf vanuit de beurs is het feit dat maar een klein groepje Olympusmedewerkers betrokken is geweest bij het fraudeschandaal en de grotere onschuldige groep hier naar hun mening niet onder hoeft te lijden.

Onduidelijkheid

Het blijft tot nu toe onduidelijk of Olympus dit schandaal zal overleven. Want een harde stoot heeft het bedrijf zeker gekregen. Als we de president van Olympus moeten geloven komt het allemaal wel weer op zijn pootjes te recht. Hoe het ook loopt, wij zullen met onze neus boven op de ontwikkelingen blijven zitten en houden jullie op de hoogte.

afbeelding van Anonymous

Dit lijkt me een typefout, of het is Yen of het zijn miljoenen. Toch?

afbeelding van Anonymous

quote: Zo leed Olympus 687 miljard dollar verlies door de overname van het bedrijf Gyrus. /quote

dit dus

afbeelding van Anonymous

moet natuurlijk zijn "...van Japan verwikkelD."

afbeelding van Anonymous

en "Hoe is heeft he..." is ook niet helemaal correct taalgebruik.

afbeelding van jesse kraal

Aangepast, thanks

afbeelding van Wilhelm

Woodford is geen Amerikaan, maar Engelsman