Review: Samsung NX300

Review: Samsung NX300 (update met firmware v1.2)

Jesse Kraal 26026
Je bent wellicht geneigd de Samsung NX300 af te doen als een opfrisbeurtje van de NX200/210, maar daarmee doe je de camera tekort. De camera mag dan ongeveer hetzelfde voorkomen en vergelijkbare specificaties hebben, in de praktijk blijken er wel degelijk verschillen te zijn.

Deze review is gebaseerd op een toestel met firmware v1.1. Onlangs is v1.2 uitgebracht, onze ervaringen met deze nieuwe firmware lees je onderaan deze pagina.

Het zou goed kunnen dat de Samsung NX300 je bekend voorkomt. Wat vorm betreft wijkt de camera amper af van voorgangers NX210 en NX200. Door het zachte materiaal en de extra verdikking voor de duim aan de achterkant, ligt de NX300 toch net wat beter in de hand. Ook oogt de camera stijlvoller, door de combinatie van imitatieleer, aluminium bovenkant en een onderkant die van kunststof is, maar op aluminium lijkt. Een ingebouwde flitser ontbreekt, Samsung levert een los exemplaar mee dat je bovenop de camera kunt zetten.

Samsung NX300

Bediening

Ten opzichte van zijn voorgangers is de bediening van de Samsung NX300 grotendeels gelijk gebleven. Slechts de knop om video-opnames te starten verhuisde naar een iets andere plek, verdiept in de verdikking voor de duim. Daardoor is het per ongeluk beginnen van een video, wat met de NX200/210 nog wel eens gebeurde, verleden tijd. Daarnaast is de ring rondom de pijltoetsen verdwenen. Geen groot gemis, er zijn grotere knoppen voor in de plaats gekomen en dankzij het draaiwiel bovenop en de i-Function-ring van het objectief gaat instellen nog steeds prima. Door die iFn-knop op het objectief in te drukken, kun je met de ring rondom snel zaken als diafragma, iso, belichtingscompensatie en witbalans instellen.

Samsung NX300 review

Kantelbaar scherm

Nieuw is het kantelbare scherm dat bovendien een stukje breder is geworden en daardoor ook een iets hogere resolutie heeft. Het oled-scherm heeft nu 768.000 beeldpunten en een diagonaal van 3,3-inch. Dankzij het gebruik van oled-techniek is het scherm beter afleesbaar in fel zonlicht.
We hebben bovendien met een touchscreen te maken, zodat je eenvoudig door foto's kunt bladeren of je scherpstelpunt kunt verplaatsen. Helaas geen multitouch* en dat is toch een beetje jammer, zeker omdat Samsung een van de grootste smartphonefabrikanten ter wereld is. Dankzij een virtuele fn-knop rechtsonder in beeld laten belangrijke instellingen zich gemakkelijk aanpassen. Ook het menu kun je met je vingers bedienen, maar dit gaat net niet zo soepel als op een smartphone. Dat gaat nog altijd gemakkelijker met de druktoetsen. Het touchscreen heeft dus zeker zijn voordelen, maar is op sommige vlakken (multitouch!) nog voor verbetering vatbaar.

*Samsung heeft deze functie toegevoegd aan de NX300 met firmware-update v1.2. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie

Samsung NX300 review

Samsung Smart Camera

Samsung loopt voorop als het gaat om 'slimme camera's'. Niet alleen heeft de Koreaanse fabrikant de Galaxy Camera met Android, ook worden diverse toestellen met wifi uitgerust. Zo ook de Samsung NX300. Er is een speciale plek voor de wifi-functies ingeruimd op het programmawiel. Je hebt keuze uit zes functies, waarvan twee een app vereisen op je smartphone: 'Mobile Link' en 'Remote Viewfinder'.

Hoewel je deze apps zowel in de Apple App Store als in de Google Play Store kunt vinden, werken deze niet meer. Bij iOS moet je zelf uitvinden waarom, bij Android krijg je de melding te zien dat je gebruik moet maken van de app 'Samsung SMART CAMERA App' die beide oude apps vervangt. Die nieuwe app is ook voor iOS beschikbaar en daarmee werkt het prima.

Samsung NX300 review
Het is even puzzelen welke app je nu nodig hebt, maar als hij eenmaal op je smartphone staat, werkt hij prima. 

Met de app kun je smartphone of tablet als afstandsbediening én zoekerbeeld gebruiken. De instelmogelijkheden zijn daarbij wel beperkt. Je kunt enkel in jpg fotograferen en veel meer opties dan 'flitser aan of uit' heb je niet. Leuk voor een groepsfoto of snel zelfportret, maar door de beperkte mogelijkheden niet erg breed inzetbaar.

Handig is de functie om foto's direct naar je telefoon of tablet te versturen. Dit gaat eenvoudig en snel, ondanks dat de foto's in volledige 20-megapixelresolutie naar je smartphone of tablet worden gepompt. Zo kun je onderweg (of tijdens je vakantie) foto's bewerken met bijvoorbeeld Snapseed.

Samsung NX300

Wifi-diensten

Voor de overige vier wifi-functies heb je een draadloze internetverbinding. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch je foto's laten back-uppen als je camera verbinding maakt met je thuisnetwerk. Ook het e-mailen van foto's direct vanaf je camera behoort tot de mogelijkheden. Via de optie 'SNS & Cloud' (we gokken dat SNS voor 'Social Network Services' staat) kun je foto's en filmpjes vanaf de camera uploaden naar Facebook, Picasa, YouTube of SkyDrive. Tot slot is er nog Allshare Play, Samsungs eigen clouddienst.

Autofocus

Ten opzichte van zijn voorgangers, is de scherpstelling van de NX300 een stuk sneller geworden dankzij een zogenaamd hybride-autofocussysteem. De camera combineert contrastautofocus met fasedetectie-autofocus, wat mogelijk is door speciale pixels op de sensor. Hoewel er nog snellere compacte systeemcamera's op de markt zijn (de Nikon 1-serie en de micro four thirds-camera's van Olympus en Panasonic) is het een grote stap vooruit ten opzichte van eerdere modellen en in de meeste gevallen voldoet de snelheid zeker.

Samsung NX300

Sensor

Die speciale pixels voor fasedetectie zijn de grootste vernieuwing op sensorgebied. Verder komen de specificaties van de 20,3-megapixelsensor overeen met die van zijn voorgangers. Het iso-bereik loopt van 100 tot 25600 iso. Tot iso 800 blijven de foto's vrijwel volledig verschoond van ruis, pas vanaf iso 1600 zie je een kleine hoeveelheid kleurruis die zich gemakkelijk laat verwijderen. Ook op iso 3200 is de kwaliteit nog goed, al zullen zeer fijne structuren het gaan afleggen tegen de ruis. Iso 6400 is met kleurruisreductie nog bruikbaar, al beginnen de nadelige gevolgen van ruis nu wel duidelijker zichtbaar te worden. Iso 12800 is echt voor noodgevallen, terwijl iso 25600 zulke slechte resultaten oplevert dat we deze stand van harte afraden.

Ruisprestaties

In onderstaande gallery vind je de foto's gemaakt onder constante omstandigheden, bij iso 100-25600 zonder kleurruisreductie en mét de standaard kleurruisreductie van '25' in Adobe Lightroom. Deze past het programma standaard toe op alle foto's en is daarom een goede indicatie van de bruikbaarheid van de foto's op hoge gevoeligheden. Via 'Options' kun je de foto's fullscreen bekijken of ze in volledige resolutie downloaden.

Wat betreft dynamisch bereik hebben we niet veel te klagen. De 12,5 stops die je op iso 100 voorgeschoteld krijgt zijn netjes en vergelijkbaar met de concurrentie. Tot en met iso 800 weet de Samsung NX300 zelfs de nieuwe Sony-sensoren in de NEX'en en diverse Olympus-toestellen bij te blijven. Daarna gaat het bereik echter snel achteruit, bij iso 3200 is er nog maar 8 stops aan lichtomvang over, bij iso 12800 zelfs nog maar 6,5 stops. Al met al weet de NX300 ons te verrassen met prima prestaties bij lagere iso's, hij presteert duidelijk beter dan zijn voorganger.

Wat valt er te redden in raw?

Om het uiterste van de sensor te vragen, hebben we een reeks over- en onderbelichte foto's gemaakt op iso 100 en deze vervolgens in de nabewerking gecorrigeerd naar een evenwichtige belichting. Wat opvalt is dat met name schaduwpartijen nog flink wat detail bevatten. Zelfs een vier stops onderbelichte foto kunnen we nog redden. Er is dan zeker ruis zichtbaar, maar de foto is volledig bruikbaar.

Kijken we naar de overbelichte foto's, dan blijkt de Samsung minder te scoren. Alleen de één stop overbelichte foto is nog acceptabel te corrigeren, bij twee en drie stops overbelichting laten de foto's duidelijk clippende highlights zien.

Nu zul je in de praktijk geen drie stops overbelichte foto's maken, maar deze test geeft wel aan wat je kunt verwachten als er een deel van je foto onder- of overbelicht is en je dat wilt corrigeren in raw. Let er dus op als je gaat fotograferen in 'tricky' lichtomstandigheden, je kunt beter de schaduwpartijen onderbelichten en die vervolgens corrigeren. De lichte partijen zijn niet meer te redden als ze flink overbelicht zijn.

Samsung NX300

Filmfunctie

Filmen kan met de NX300 in 1080p met liefst vijftig beelden per seconde. Toch is de filmfunctie vooral leuk om af en toe een leuk moment vast te leggen, want de serieuze videofilmer zal waarschijnlijk vallen over het feit dat je nooit volledige handmatige controle over het beeld krijgt. Ook in de M-stand past de camera automatisch de helderheid aan. Ook een microfooningang ontbreekt.

Inclusief Lightroom 4

Een groot pluspunt van de NX300 zit niet in de behuizing, maar in de verpakking. Daar tref je namelijk een dvd met een volledige versie van Adobe Lightroom 4. Een grote vooruitgang ten opzichte van het bij eerdere NX'en meegeleverde Silkypix. Wat ons betreft mogen meer fabrikanten dit voorbeeld volgen!

Testfoto's

Via onderstaande gallery kun je testfoto's in volledige resolutie bekijken. Alle foto's zijn geschoten in raw en met de standaardinstellingen van Lightroom 5 Beta (scherpte '25', kleurruisreductie '25') omgezet naar jpg.

NX300 awardConclusie

Hoewel de veranderingen ten opzichte van de NX200/210 niet zo heel groot lijken, heeft de NX300 ons positief verrast. Al die kleine verbeteringen maken van de Samsung namelijk een aantrekkelijke compacte systeemcamera. Het begint al bij de fraaie behuizing, de verbeterden houvast en het kantelbare en aanraakgevoelige oled-scherm. Scherpstellen gaat een stuk vlotter dankzij fase-detectie, terwijl ook de prestaties van de sensor erop vooruit zijn gegaan. Toch zijn er ook punten voor verbetering vatbaar. Zo missen we multitouch* en zijn de ruisprestaties en dynamisch bereik nog niet op het niveau van de Sony NEX 5R, wellicht de belangrijkste concurrent van Samsung. De wifi-functionaliteit is aardig, maar wat ons betreft nog geen 'game changer', daarvoor zijn de mogelijkheden nog te beperkt. Dat Lightroom 4 gratis wordt meegeleverd is een absoluut pluspunt, wat ons betreft een van de fijnere softwarepakketten voor het beheren én bewerken van raw-bestanden.

*Samsung heeft deze functie toegevoegd aan de NX300 met firmware-update v1.2. Kijk onderaan deze pagina voor meer informatie

Specificaties

  • Adviesprijs (incl 18-55mm): 799 euro
  • Resolutie: 20,3 Megapixels
  • Beeldsensor: aps-c-cmos (23,5 x 15,7mm)
  • ISO-bereik: 100-25600
  • Scherm: 3,3-inch oled (768.000 beeldpunten)
  • Zoeker: geen
  • Snelheid: 9 bps
  • Opslag: SDXC
  • Gewicht: 280 gram (incl. batterij)
  • Beeldstabilisatie: Nee (in objectief)
  • Filmfunctie: 1080p @ 50 fps

Update 17-06-2013: Samsung voegt multitouch toe aan NX300

Of ze in Korea ook onze reviews lezen, weten we niet. Feit is dat Samsung met een firmware-update een van onze kritieken op de NX300 aanpakt. Na het updaten naar firmware v1.2 is het namelijk mogelijk in te zoomen op je foto's met een pinch-beweging. Multitouch dus! We hebben de NX300 nog op de redactie liggen en dus voelen we de nieuwe firmware gelijk even aan de tand. Zoomen met het bekende gebaar met twee vingers werkt inderdaad, al geeft het bepaald niet het 'smartphone-gevoel'. Het in-of uitzoomen gaat wat schokkerig en met name bij het uitzoomen moet je te vaak 'pinchen' voordat je weer terug bent naar de volledige weergave. 

Ook de autofocus-snelheid zou iets verbeterd zijn, maar duidelijk merkbaar is dit niet. Wel handig is de toevoeging van een handmatig in te stellen laagste sluitertijd in de auto-iso-stand. Heb je een vaste hand, dan kun je de camera maximaal 1/30s laten kiezen, heb je iets meer moeite om je camera stil te houden, dan kun je er voor kiezen niet langzamer te gaan dan 1/60s of 1/125s.

Firmware-versie v1.2 is te downloaden vanaf de Nederlandse Samsung-website.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van H.Alards

Heb na de NX 100 (de eerste betalbare camera met een full Inch Cmos beeldcensor) nu de NX 300. Werkt net als de eerste weer perfect, maar vooral WiFi is erg gemakkelijk en is razendsnel 20MP foto's versturen in een wip..