Canon 85mm f/1.8 en 100mm f/2 duiken op in patent, beide met IS

Jesse Kraal 3389
Volgens sommige geruchten wordt 2014 het jaar van de Canon-objectieven. Er is in ieder geval genoeg glaswerk dat nog uit begin jaren '90 stamt en ondertussen wel eens toe is aan vervanging. Een patent voor een 85mm f/1.8 en 100mm f/2, beide met IS, kan wel eens een mooi voorteken zijn.

Canon's 85mm f/1.8 USM en 100mm f/2 USM behoren tot de oudste objectieven die Canon nog steeds maakt en verkoopt. De 85mm zag het licht in juli 1992, terwijl de 100mm f/2 al in oktober 1991 werd gepresenteerd. Voor zulke oude objectieven zijn de prestaties nog heel behoorlijk, maar de tijd begint ondertussen ook voor deze twee portretobjectieven te tikken.

Stabilisatie

Dat Canon werkt aan nieuwe versies van deze objectieven is dan ook niet echt een verrassing, opvallend is wel dat er patenttekeningen opduiken op Egami waarin rekening is gehouden met optische stabilisatie. Canon heeft met de 24mm en 28mm f/2.8 IS USM en de 35mm f/2 IS USM een eerste stap gezet met het vernieuwen van primes uit de middenklasse en ook die objectieven zijn voorzien van Canon's IS-systeem. Wanneer de nieuwe 85mm en 100mm op de markt komen, verwachten we dan ook een behuizing die sterk zal lijken op die van eerder genoemde groothoekobjectieven.

Patent Canon
Links de Canon 85mm f/1.8 IS, rechts de 100mm f/2 IS.

135mm f/2.8 IS

Behalve een 85mm f/1.8 en een 100 f/2, zien we ook een ontwerp voor een 135mm f/2.8 IS. Ook een 135mm f/2.8 heeft Canon al in het assortiment gehad, maar dit objectief met softfocus-functie is nooit erg populair geweest. Niet alleen waren de optische prestaties niet van het niveau van de 85mm en 100mm, ook de behuizing was beduidend minder goed afgewerkt en USM was afwezig.


De Canon 135mm f/2.8 Soft Focus is een relatief onbekend objectief, door het gebrek aan USM en een hoogwaardige behuizing bleef grote populariteit uit.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Jannes B

Volgens de meesten word het juist het jaar van de systeem camera!
Fuji, Olympus, Panasonic en Sony. Zoals het nu lijkt, word het minder met Canon en Nikon, en dat is een goed teken! Meer diversiteit, meer concurrenten en daarmee meer manieren om het meest uit de camera te halen. Hallo toekomst, dag spiegel!

afbeelding van Anonymous

@hierboven Hoewel de kloof steeds kleiner wordt zijn er maar weinig systeem camera's die de kwaliteit van de dslr's evenaren. Daarom gaat het juist steeds beter met Nikon en Canon. Waarom zou je ook meer geld uitgeven voor een systeem camera met minder specs dan een DSLR, terwijl je ze allebei niet in je broekzak kunt stoppen. Systeem camera's zijn meer de vervanging van compact camera's.

afbeelding van maartendeboer

Niet alleen de kwaliteit is een punt, ook de ergonomie en snelheid spelen een belangrijke factor. Al ben ik het met je eens dat voor veel hobbyisten een systeem camera steeds aantrekkelijker wordt zal dat voor gevorderde amateurs en professionals nog lang niet het geval zijn. Niet als primaire camera in ieder geval, wellicht alleen voor er bij te hebben.

Zo'n systeemcamera is er gewoon niet voor gemaakt om zware lenzen aan te hangen, het is dan lastig stil te houden en de compactheid gaat er dan toch van af. Ook zijn ze niet goed op statieven te bevestigen (niet aan de camera in ieder geval) in combinatie met een lange of zware lens, je moet in dat geval de boel in een gimbal head hangen om te zorgen dat de boel niet afbreekt. Ook zijn er om het compact te houden geen grips voor te krijgen en heb je binnen no time een RSI handje als je veel in portret schiet.