Camerahack: panty over de lens

Amy Schutte 1636
35mm film heeft vaak een zachtere, diffuse uitstraling dan foto’s of video’s die wij maken met onze DLSR camera’s. Dit effect kun je nabootsen in Photoshop, maar er is ook een eenvoudige oplossing die je toe kunt passen, die pre-digitaal veel werd toegepast. Een panty voor je lens spannen.

De panty kun je voor of achter het objectief spannen. Het zorgt ervoor dat een deel van het licht gewoon rechtstreeks in de lens valt, maar een deel wordt afgebogen door de fijne textuur van de panty. Dat geeft een beetje een blurry, zacht effect aan het totale plaatje, wat ervoor zorgt dat het cinematografisch aandoet.

Welke panty 

Maar er is een overdaad aan panty’s te koop, dus welke neem je? Het antwoord is niet kant en klaar, want dat hangt heel erg af van het effect dat je wil bereiken. Witte panty’s zullen wat contrast uit je foto halen, door de extra reflectie van het licht. Huidskleurige panty’s geven kleur af.  De meesten zullen kiezen voor een zo dun mogelijke, zwarte panty. De meningen over welk merk en welk ‘dernier’ (dikte) lopen sterk uiteen - sommige fotografen gebruiken zelfs tule, waarbij de draden veel verder uit elkaar staan - dus dat is een kwestie van smaak en uitproberen. Panty’s van een goed merk zijn vaak sterker en hebben een fijnere draad, dus zijn in principe beter geschikt. Maar als je hier voor het eerst mee gaat spelen, is een supermarkt panty een prima uitgangspunt.
Je kunt een ‘hele’ panty gebruiken, maar dan moet je gaan knippen. Een oude panty met een ladder op je objectief prima een tweede leven krijgen. Ga je naar de winkel, dan is de keuze voor pantykousjes misschien makkelijker, want die hoef je niet perse te knippen.

Aan de slag

Hoe strakker je de stof spant, hoe subtieler het effect wordt. De vezels komen dan immers verder uit elkaar te staan. Je kunt ook een panty voor (of achter je lens) spannen en er dan een gat in maken in het midden. Vroeger gebruikten ze daar vaak een brandende sigaret voor, zodat de randen mooi afgebrand waren. Op die manier komt het 'wollige’  effect alleen op de randen van je foto.

Of je de panty voor of achter je lens gaat spannen is ook een kwestie van uitproberen. Achter de lens geeft volgens professionals het mooiste effect, maar kan niet met alle lenzen. Vaak moet je in de weer met lijm of tape, waarvan residu op je lens kan achterblijven. Voor de lens is makkelijker, want meestal kun je de stof dan met een elastiek bevestigen. Dit vergroot de kans iets dat de structiuur van de stof zichtbaar wordt in het eindresultaar, dus let daar goed op. Ook kun je een filterring gebruiken om de stof op te bevestigen.
Uiteraard houdt de stof wat licht tegen. Je zult dit moeten aanpassen in je instellingen.

Zachte foto's

Je kunt dit effect natuurlijk toepassen op elke soort fotografie. Het effect is zacht en doet wat ouderwets aan, waardoor het zich goed leent voor eenvoudige opstellingen, zoals portretten. Het zachte effect minimaliseert oneffenheden en maakt de foto minder hard, waardoor de persoon die je fotografeert er over het algemeen beter uit zal zien. Voor belichting en achtergrond maak je dezelfde keuzes als normaal (diffuus licht, neutrale achtergrond). Het resultaat kan echt fantastisch zijn, met minimale investering!

Uiteraard kun je het diffuus effect dat je met een panty bereikt ook in Photoshop of met een diffuus filter toevoegen. Toch is dit een leuke, creatieve, low-budget, oplossing om mee aan de slag te gaan. En het neemt niet veel plaats in in je camertas!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy