Blijf de warmte de baas

Aanhoudende hittegolf; bescherm je camera, en jezelf(!)

Christel de Wolff 4235
De hitte die ons land momenteel in zijn greep heeft, maakt fotograferen een stuk uitdagender. Hoe blijf jij de warmte te baas? En zeker zo belangrijk, hoe bescherm je je camera?

First things first, bescherm vooral jezelf tegen de felle zon en tegen de hitte. Smeer je voldoende in en blijf dit herhalen. Ga niet op het heetst van de dag naar buiten als het niet nodig is. Je maakt de mooiste foto's toch als de zon een stuk lager aan de hemel staat. Juist nu kan het leuk zijn om een keer heel vroeg op te staan of juist later op de avond op pad te gaan. Neem naast voldoende geheugenkaartjes en accu's bij het fotograferen ook voldoende water mee. Je gaat het nodig hebben! 

Dan nu: je apparatuur tegen de hitte!

Bescherm je camera tegen de hitte

Camera's kunnen slecht tegen extreme hitte. Zodra je camera te heet (of te koud) wordt, werkt de camera minder goed. Je kunt merken dat hij trager reageert of dat het lcd-scherm langzamer de beelden vertoont. Ook de accuprestatie neemt af bij extreme temperaturen. Probeer je apparatuur daarom zo koel mogelijk te houden. Bewaar je apparatuur zoveel mogelijk in de schaduw en zeker niet te lang in een warme auto.

Condens

Als je de apparatuur van een koude omgeving (auto met airco) naar een warme omgeving verplaatst, kun je last krijgen van condensvorming. Behalve dat het geen mooie beelden oplevert (hooguit wat abstracte beelden), kan condens ook je camera beschadigen, zeker als condens aan de binnenkant van de camera optreedt. Het beste zorg je voor zo min mogelijk temperatuurschommelingen door de camera in je tas te bewaren en even te laten acclimatiseren voordat je hem uit je tas haalt en aan de slag gaat.

Weg met zand

Ga je naar een zanderige locatie, pas dan op voor zand. Zand en camera-apparatuur is een slechte combinatie. Een UV-filter is normaal meestal niet nodig, maar kan in het geval van zand krassen op je lens voorkomen. Ook zand in je statief is niet handig. Maak je gebruik van een statief en is er zand op gekomen, maak dan eerst je statief helemaal zandvrij voordat je deze weer inschuift en het zand naar een plek verhuist waar de zon niet schijnt.

Houd je camera schoon

Zeker als je je camera naar het strand meeneemt, kan je apparatuur met een hoop ongewenste zaken in aanraking komen. Denk aan zand, zout water en zonnebrand. Wellicht heb je een robuuste camera, die kan al een stuk meer hebben, maar ook die moet je na een zoutwaterbad zo snel mogelijk weer met zoet water schoonspoelen. Zonnebrand en zweet zijn ook twee vloeistoffen die je niet graag op je camera hebt. Ze geven nare vlekken op je lens, zoeker of lcd-scherm. Zorg dus dat je lensdoekjes en iets van een zweetband bij je hebt. Met schoonmaakdoekjes kun je je handen ontdoen van het vet van zonnebrand.

Hoe ga je om met de felle zon in je foto's? 

Iedere fotograaf die zich toelegt op landschapsfotografie kent waarschijnlijk het probleem; de felle zon die recht in je lens schijnt. Bij een landschapsfoto kan die felle zon al snel zorgen voor uitgebeten delen in je foto of hinderlijke lensflare. In een korte, heldere handleiding legt de Britse fotograaf Adam Karnacz uit hoe je deze problemen kan tackelen.

Exposure bracketing

Deze techniek maakt het mogelijk meerdere foto’s te maken van dezelfde situatie. Omdat je uiteindelijk foto’s krijgt met verschillende belichtingen, heb je de mogelijkheid om met een fotobewerker de foto’s samen te voegen tot een foto. Bij exposure bracketing maak je vaak drie, vijf, zeven of negen foto's waarbij er tussen iedere foto een of twee stops verschil zit met als uiteindelijke resultaat een foto waar geen onderbelichte of overbelichte delen meer te zien zijn.

Op vakantie vanuit je woonkamer met DIGIFOTO MasterClass Travel

Ga jij liever niet de hitte in? Blijf dan binnen met flink wat leesvoer. 

Bestel DIGIFOTO MasterClass Travel voor maar één euro.

In deze online special over reisfotografie van DIGIFOTO nemen we je mee op reis door middel van prachtige foto’s en inspirerende interviews. Laat je verrassen door de veelzijdigheid aan materiaal. Reis de ene bladzijde naar Chili, sla om en je bevindt je op Antarctica. Ontmoet volkeren in landen hier ver vandaan of maak kennis met de jongeren in de Amsterdamse Bijlmer. Kortom, de digitale MasterClass Travel houdt je voorlopig wel even zoet dankzij de inspirerende verhalen en dito foto’s van Jimmy Nelson tot Ruben Smit en Bob Luijks.

Meer info: digifotopro.nl/masterclasstravel

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel